NPi-service Psychosomatiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

“Ik heb een versleten heup en alleen een operatie kan mij helpen” - De gedachten en overtuigingen van mensen met heuppijn

Om als fysiotherapeut de patiënt met aanhoudende heuppijn écht centraal te kunnen zetten is het belangrijk om te weten wat hij of zij denkt. De gedachten en overtuigingen sturen het gedrag. Alleen als je weet wat iemand drijft kun je hem of haar ondersteunen om gedrag te veranderen. In de samenvatting van dit review lees je wat veel mensen met heuppijn denken, en waarom ze bepaalde keuzes maken.

- Pain 2022, Haber et al.
- Nick Muhren MSc, Sanneke Don PhD
-> Lees in PDF

Eenmalige interactieve groepssessie van drie uur helpt mensen met aanhoudende pijn

Ook voor mensen met aanhoudende pijn lopen de wachtlijsten steeds verder op. Om die reden ontwikkelden Franse wetenschappers de FastSchool-interventie: een eenmalige 3 uur durende interactieve groepssessie gericht op pijneducatie, beweegstimulatie en ‘cognitieve herdefiniëring’. In dit referaat lees je wat ze deden en hoe de patiënten vooruit gingen.

- Patient Education and Counseling 2022, Trouvin et al.
- Nick Muhren MSc, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF

E-learning 'Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten'

In deze NPi-service E-learning leer je welke rol de fysiotherapeut speelt binnen een multidisciplinair behandeltraject bij patiënten met whiplash-gerelateerde klachten.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Een pleidooi voor graded exercise therapy bij chronische vermoeidheid'

In de voorpublicatie van de nieuwe richtlijn voor chronisch vermoeide patiënten schrapt de National Institute for Health and Care Excellence (NICE) het advies voor 'graded exercise therapy'. Twee vooraanstaande Britse artsen laten dat niet over hun kant gaan en weerleggen de argumenten. In deze podcast hoor je waarom zij pleiten voor bewegingstherapie bij het chronisch vermoeidheidssyndroom.
-> Log in en luister

Literatuurlijst 2022-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Occupational therapy lifestyle intervention added to multidisciplinary treatment for adults living with chronic pain: a feasibility study
-> BMJ Open

Uit het archief

-> Training bij chronische pijn is geen one size fits all
-> Vergroot de factor pijn de kans op eenzaamheid of vice versa?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!

Goedbedoeld, maar zeg geen 'sterkte!' tegen psychisch kwetsbare mensen

Bron: RTL nieuws, 25 januari 2023

Twintig jaar lang schaamde actrice en filmmaker Hanna Verboom zich voor haar psychische aandoening, uit angst dat mensen haar niet zouden accepteren. Waarom? Door het heersende stigma dat het niet goed met je gaat als je worstelt met je mentale gezondheid. Met haar net verschenen documentaire 'Samen uit de schaduw' wil ze dat doorbreken. "Je hoeft je niet uit schaamte te isoleren van de rest."

Antidepressiva leiden tot emotionele afvlakking bij gebruikers: nu is eindelijk duidelijk waarom

Bron: Scientias, 23 januari 2023

Antidepressiva doen in veel gevallen wat ze moeten doen. Maar dat komt bij een aantal patiënten tegen een prijs. Wetenschappers weten nu waarom zij zich emotioneel afgestompt voelen.

Eén hersennetwerk betrokken bij wel zes mentale aandoeningen

Bron: NewScientist, 21 januari 2023

Zes verschillende mentale aandoeningen hebben mogelijk te maken met één hersennetwerk: depressie, angststoornissen, schizofrenie, bipolaire stoornissen, verslaving en obsessief-compulsieve stoornissen.

Digitaal dagboek moet psychische klachten na IC-opname verminderen

Bron: Skipr, 20 januari 2023

Met een digitaal dagboek wil het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) patiënten en familieleden helpen bij de verwerking van een IC-opname. Het RKZ hoopt daarmee de kans op psychische klachten bij voormalige IC-patiënten te verminderen, laat het ziekenhuis weten in het Haarlems Dagblad.

Muziek luisteren voornaamste manier om jezelf te troosten 

Bron: Medicalfacts, 18 januari 2023

Muziek en emoties zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als je verdrietig bent, een dierbare verliest of je onbegrepen voelt, is muziek luisteren een van de belangrijkste manieren om je getroost te voelen. Meer nog dan bijvoorbeeld steun zoeken bij anderen, ‘troosteten’ of in tranen uitbarsten.Vrijwel iedereen huilt weleens bij het luisteren naar muziek. Hoewel vrouwen vaker en intensiever huilen bij het luisteren naar muziek dan mannen, zijn de sekseverschillen die doorgaans gerapporteerd worden in huilonderzoek kleiner wanneer muziek in het spel is.

Mediteren heeft mogelijk gunstig effect op je darmflora en daarmee op je geestelijke gezondheid

Bron: Scientias, 17 januari 2023

Mediteren, de een zweert erbij, terwijl de ander er de kriebels van krijgt. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat de voorstanders mogelijk toch aan het langste eind trekken.

Angst en depressie vergroten kans op dementie: blijvende verandering in hersenactiviteit bij ouderen

Bron: Scientias, 17 januari 2023

Negatieve gedachten en emoties maken niet alleen ongelukkig, ze hebben ook een blijvende invloed op het brein. Zwitserse onderzoekers ontdekten een verandering in hersenactiviteit bij ouderen. 

Blue Monday: Muziektherapie helpt studenten met depressieve klachten

Bron: Medicalfacts, 16 januari 2023

Om gelijk maar het goede nieuws te geven: Blue Monday bestaat helemaal niet, het is verzonnen door de luchtvaartsector om de verkoop van vakanties naar zonnige oorden te stimuleren. Maar de winterdip is wél echt net als – helaas – depressieve klachten bij studenten. Bijna de helft van de studenten heeft daar last van, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Sonja Aalbers is postdoctoraal onderzoeker aan NHL Stenden en ontwikkelde een muziektherapie voor deze groep om hen te helpen emoties beter te reguleren.

Helpt lachen om je gelukkiger te voelen? Ook als dat fake is?

Bron: HLN, 16 januari 2023

Maandagen zijn voor velen van ons al niet zo leuk, maar ‘blauwe maandag’ is de dag van het jaar die het meest zou doorwegen op ons gemoed. Of dat echt zo is lees je hier. Maar wat als je zelf je geluk in de hand hebt? Door de hele dag te lachen bijvoorbeeld. Word je effectief gelukkig door te lachen?

Zorgen om afname specialistische ggz in instellingen

Bron: Skipr, 13 januari 2023

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) maakt zich zorgen over de afname van het aanbod van specialistische geestelijke gezondheidszorg in met name instellingen. Ze krijgt volgens de eigen site “signalen” dat het vervangende zorgaanbod niet altijd passend en van voldoende kwaliteit is. Verscheidene patiënten zouden er op achteruitgaan of zelfs opnieuw op een wachtlijst zijn beland en helemaal niet worden behandeld.

Inzet lokale bevolking kan geestelijke problemen wereldwijd verminderen

Bron: Amsterdam UMC, 11 januari 2023

78% van de zelfmoorden vindt plaats in landen met een laag- of middeninkomen. Wereldwijd leeft naar schatting 1 op de 8 mensen met een geestelijke stoornis, dat zijn 970 miljoen mensen. Claudi Bockting, hoogleraar Klinische psychologie in de psychiatrie ziet deze cijfers alleen maar stijgen. Er zijn echter behandelingen die het tij kunnen keren. De inzet van de lokale bevolking is daarbij essentieel.

Aanhoudende Lichamelijk Klachten (ALK) zijn in 70% van de gevallen chronisch. Dat is een van de conclusies uit de grootschalige en langdurige PROSPECTS-studie.

Bron: ZonMw, 10 januari 2023

Tijdens dit onderzoek zijn ruim 300 mensen met deze klachten 5 jaar lang gevolgd. Zo is in kaart gebracht hoe de klachten zich ontwikkelen en welke mechanismen daaraan ten grondslag liggen. Om maar meteen duidelijk te zijn, ALK is hetzelfde als de veelgehoorde term SOLK, oftewel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. ‘De mensen die met dit soort klachten kampen, voelen zich door de term SOLK vaak niet gerepresenteerd,’ verklaart promovenda en huisarts in opleiding aan Amsterdam UMC Hieke Barends over de keuze voor de term ALK in de PROSPECTS-studie.

Een handje walnoten tegen de stress: het helpt echt (en het is gezonder dan een glaasje wijn)

Bron: Scientias, 19 december 2022

 Een handje walnoten tegen de stress: het helpt echt (en het is gezonder dan een glaasje wijn)

E-learnings, podcasts en meer