NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

vrouw-hulp-traplopen-buiten

Coach2Move: effectief tegen mobiliteitsproblemen en kwetsbaarheid in minder zittingen

Fysiek actief blijven is voor ouderen van belang om negatieve effecten van kwetsbaarheid tegen te gaan. Coach2Move is hiervoor een effectieve methode, maar geldt dit ook in de échte wereld? En wat zijn de gevolgen op lange termijn en voor de kosteneffectiviteit? Nederlandse onderzoekers zochten het voor je uit.

- Physical Therapy 2022, Heij et al.
- Susan Hombergen MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

Valpreventie met een e-health interventie, werkt dat?

Thuiswonende ouderen met een neurologische aandoening vallen meer dan twee keer zo vaak als hun gezonde leeftijdsgenoten. Deze literatuurstudie onderzocht de toegevoegde waarde van e-health interventies in het verminderen van valproblematiek en keek naar de effecten op balans.

- Clinical Rehabilitation 2022, Thwaites et al.
- Anne Verhagen MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

Podcast: 'Zittend oefenen'

Ook niet-mobiele ouderen zouden moeten oefenen en bewegen om hun conditie te behouden en gezondheidsklachten te voorkomen. Maar hoe doe je dat als je niet of nauwelijks kunt staan of lopen? Is zittend oefenen een goed alternatief?
-> Log in en luister

E-learning 'Fysiek én mentaal fitte ouderen door een uitdagende revalidatie-omgeving'

In deze e-learning staat het optimaliseren van geriatrische revalidatie centraal. Wat is het 'laaghangende fruit' in de revalidatie van ouderen? En hoe zorg je ervoor dat oudere patiënten het maximale uit hun training halen?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Aanhoudende pijn verhoogt risico op valpartijen met letsel bij ouderen
-> Training verhoogt levenslust van ouderen met aanhoudende pijn
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

The Better By Moving study: A multifaceted intervention to improve physical activity in adults during hospital stay
-> Lees deze open access studie uit Clinical Rehabilitation

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen

Bron: AD, 26 januari 2023

Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie.

Nieuwe bloedtest voor alzheimer: een stap voorwaarts?

Bron: Dokter Media, 21 januari 2023

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over nieuwe testen voor de ziekte van Alzheimer die de ziekte beter of eerder zouden vast kunnen stellen. Vaak gaat het bij zo’n test om de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Vrijwel al die testen hebben echter het probleem dat ze in een onderzoek twee groepen mensen kunnen onderscheiden, maar in de dagelijkse praktijk nog onbruikbaar zijn. En dat geldt opnieuw voor deze nieuwe test.

Onderzoek: wakker blijven tijdens Parkinsonoperatie niet nodig

Bron: Skipr, 20 januari 2023

Een hersenoperatie bij mensen met Parkinson waarbij de patiënt normaal wakker moet blijven, kan volgens promovendus Saman Vinke van het Radboudumc in Nijmegen ook onder narcose. Daardoor is het mogelijk om twee in plaats van één ingreep per dag uit te voeren. Ook lijken vrouwen vaker te kiezen voor de behandeling als deze onder narcose kan.

Opnieuw advies: leid meer specialisten ouderengeneeskunde op

Bron: Skipr, 17 januari 2023

Het Capaciteitsorgaan heeft geadviseerd om jaarlijks 305 aios te laten instromen voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Het orgaan zet tegelijk kanttekeningen bij de realiseerbaarheid van zijn advies.

Angst en depressie vergroten kans op dementie: blijvende verandering in hersenactiviteit bij ouderen

Bron: Scientias, 17 januari 2023

Negatieve gedachten en emoties maken niet alleen ongelukkig, ze hebben ook een blijvende invloed op het brein. Zwitserse onderzoekers ontdekten een verandering in hersenactiviteit bij ouderen. 

'Ouderen belanden vaker ernstig verzwakt en onderkoeld in het ziekenhuis'

Bron: RTL nieuws, 13 januari 2023

In het ziekenhuis komen veel vaker dan een aantal jaren geleden kwetsbare, onderkoelde ouderen binnen. Op de spoedeisende hulp belanden dagelijks onderkoelde ouderen die na een val urenlang op de grond hebben gelegen. Ouderen kunnen geen alarm slaan en worden pas laat ontdekt.

Alzheimer is meer dan vergeetachtigheid

Bron: Amazing Erasmus MC, 12 januari 2023

Apathie, somberheid, prikkelbaarheid en achterdocht zijn gedragsveranderingen die mensen met de ziekte van Alzheimer al jaren voor hun diagnose kunnen vertonen. Veel mensen weten dit niet, zelfs artsen herkennen de symptomen pas laat. Dat blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Willem Eikelboom van het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Spelen darmbacteriën rol bij ontstaan van alzheimer? Onderzoek UGent zal nieuwe inzichten bieden

Bron: HLN, 9 januari 2023

Wetenschappers gaan onderzoeken of en hoe darmbacteriën een verklaring kunnen vormen voor het ontstaan en het verloop van de ziekte van Alzheimer. De focus zal liggen op de rol van extracellulaire vesikels, minuscule deeltjes die worden uitgescheiden in verschillende lichaamsvloeistoffen.

Langdurige zorg neemt cliënt onvoldoende mee in kwaliteitsbeleid

Bron: Skipr, 9 januari 2023

Aanbieders van verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg nemen de ervaring van cliënten onvoldoende mee bij kwaliteitsmetingen. Cliëntorganisaties worden niet betrokken, terwijl dit wel een eis is in de kwaliteitskaders. Zorgverleners kunnen in de praktijk weinig leren van kwaliteitsmetingen omdat ze geen terugkoppeling krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Nieuw onderzoek kan helpen verklaren waarom Alzheimer vaker voorkomt onder vrouwen

Bron: Scientias, 6 januari 2023

Vrouwen lijken in de menopauze – als hun oestrogeenproductie terugvalt – het schip in te gaan.

Algoritmes achter veelbesproken ChatGPT lijken ook eerste tekenen van Alzheimer te kunnen bespeuren

Bron: Scientias, 4 januari 2023

De algoritmes kunnen niet alleen tekstschrijvers overbodig maken, maar ook een welkome assistent zijn voor neurologen, zo suggereert nieuw onderzoek.

Simpele bloedtest kan alzheimer sneller opsporen: ‘Belangrijke stap voorwaarts’

Bron: AD, 28 december 2022

Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee alzheimer kan worden opgespoord. Als die test wordt goedgekeurd, kan de ziekte sneller worden gediagnosticeerd en zijn peperdure hersenscans en pijnlijke puncties in de onderrug verleden tijd. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Medicatiegebruik neemt komende jaren met 25 procent toe

Bron: Welingelichte Kringen, 22 december 2022

Het gebruik van medicatie zal in 2040 met zo'n 25 procent zijn toegenomen ten opzichte van 2021, stelt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vast. De reden is de vergrijzing van de bevolking. Het aantal ouderen neemt de komende decennia toe, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder al.

Plannen voor extra verpleegzorg blijven achter op de vraag

Bron: Zorgverzekeraars Nederland, 19 december 2022

Om aan de groeiende zorgvraag te blijven voldoen, is uitbreiding van de capaciteit van de verpleegzorg nodig. Zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben bij zorgaanbieders in de regio opgevraagd wat hun uitbreidingsplannen voor de komende jaren zijn. Ook is in kaart gebracht hoeveel plannen de afgelopen jaren zijn gerealiseerd en welke regionale samenwerking er is. Deze informatie is verwerkt in 31 regiomonitors. Uit de monitors blijkt dat de uitbreiding achter blijft op de verwachte vraag. Er ligt een grote uitdaging om in samenwerking met de partijen die betrokken zijn bij het programma Wonen en Zorg voor Ouderen de plannen beter aan te laten sluiten bij de vraag naar zorg.

MoCA is ook geschikt voor gebruik in ouderenpsychiatrie

Bron: Medisch Contact, 16 december 2022

Is de cognitieve screeningstest MoCA ook geschikt voor ouderen met psychiatrische aandoeningen? Dat is een van de vragen die psychiater Géraud Dautzenberg beantwoordt in zijn proefschrift dat hij onlangs verdedigde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

E-learnings, podcasts en meer