NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Compensatiestrategieën verbeteren het gangpatroon bij Parkinsonpatiënten

Loopstoornissen zijn vaak een probleem bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Er is een raamwerk over compensatiestrategieën die kunnen helpen, maar er is beperkt bewijs over de effectiviteit ervan. Nederlandse onderzoekers deden een experimenteel onderzoek om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

- Neurology 2022, Tosserams et al.
- Susan Hombergen MSc, Jip Kamphuis MSc
-> Lees in PDF

Dansprogramma vergroot welbevinden bij mensen met Parkinson

Onderzoek over het effect van dansen bij Parkinson belicht vaak vooral de fysieke en sociale effecten. Maar welk effect heeft dans op het welbevinden van Parkinsonpatiënten. En zijn er specifieke voordelen van publiekelijke optreden? Australische onderzoekers vroegen dit aan acht ervaringsdeskundigen. Lees hun bevindingen in dit referaat.

- Disability and rehabilitation 2022, Carroll et al.
- Susan Hombergen MSc, Jip Kamphuis MSc
-> Lees in PDF

Podcast: 'Het beweeggedrag van CVA-patiënten'

Hoeveel bewegen patiënten na een beroerte? En hoe intensief doen ze dat? Of moeten we die vragen omdraaien: hoe vaak en hoe lang zitten CVA-patiënten?
-> Log in en luister

NIEUW: E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Pijn onderbelicht bij revaliderende neurologische patiënten?
-> CVA-patiënten zijn positief over intensieve armtraining vroeg in de revalidatie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Compliance with Upper Limb Home-Based Exergaming Interventions for Stroke Patients: A Narrative Review.
-> Lees deze open access studie uit Journal of Rehabilitation Medicine

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen

Bron: AD, 26 januari 2023

Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie.

Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen

Bron: Medicalfacts, 26 januari 2023

Hersenaandoeningen worden grote last voor gehele samenleving

Virussen spelen mogelijk rol bij ontstaan neurodegeneratieve ziekten

Bron: Medisch Contact, 26 januari 2023

Het lijkt erop dat virale infecties een rol spelen bij het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, zoals verschillende vormen van dementie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en ALS. Dat is althans wat Kristin Levine c.s. opmaken uit hun onderzoek waarvan ze de resultaten presenteren in Neuron.

Nieuwe bloedtest voor alzheimer: een stap voorwaarts?

Bron: Dokter Media, 21 januari 2023

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over nieuwe testen voor de ziekte van Alzheimer die de ziekte beter of eerder zouden vast kunnen stellen. Vaak gaat het bij zo’n test om de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Vrijwel al die testen hebben echter het probleem dat ze in een onderzoek twee groepen mensen kunnen onderscheiden, maar in de dagelijkse praktijk nog onbruikbaar zijn. En dat geldt opnieuw voor deze nieuwe test.

Onderzoek: wakker blijven tijdens Parkinsonoperatie niet nodig

Bron: Skipr, 20 januari 2023

Een hersenoperatie bij mensen met Parkinson waarbij de patiënt normaal wakker moet blijven, kan volgens promovendus Saman Vinke van het Radboudumc in Nijmegen ook onder narcose. Daardoor is het mogelijk om twee in plaats van één ingreep per dag uit te voeren. Ook lijken vrouwen vaker te kiezen voor de behandeling als deze onder narcose kan.

Minder hoofdpijn door digitale samenwerking

Bron: Smarthealth, 18 januari 2023

'Het is tijd dat patiënten met hoofdpijn serieuzer genomen worden’, zegt neuroloog Wim Mulleners, één van de initiatiefnemers van het digitaal hoofdpijndagboek in PGO Gezondheidsmeter.

Angst en depressie vergroten kans op dementie: blijvende verandering in hersenactiviteit bij ouderen

Bron: Scientias, 17 januari 2023

Negatieve gedachten en emoties maken niet alleen ongelukkig, ze hebben ook een blijvende invloed op het brein. Zwitserse onderzoekers ontdekten een verandering in hersenactiviteit bij ouderen. 

Alzheimer is meer dan vergeetachtigheid

Bron: Amazing Erasmus MC, 12 januari 2023

Apathie, somberheid, prikkelbaarheid en achterdocht zijn gedragsveranderingen die mensen met de ziekte van Alzheimer al jaren voor hun diagnose kunnen vertonen. Veel mensen weten dit niet, zelfs artsen herkennen de symptomen pas laat. Dat blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Willem Eikelboom van het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Koolhydraatarm dieet helpt bij resistente epilepsie

Bron: NewScientist, 11 januari 2023

Uit een onderzoek met 160 mensen blijkt dat het combineren van standaard epilepsietherapieën met een koolhydraatarm dieet de aanvallen bij een kwart van de deelnemers met meer dan de helft vermindert.

Onderzoekers ontdekken een vierde, lymfeachtig hersenvlies

Bron: Medisch contact, 10 januari 2023

Om de hersenen zitten drie hersenvliezen: dura mater, arachnoides en pia mater – althans dat staat in de medische boeken. Deense en Amerikaanse onderzoekers hebben een vierde hersenvlies ontdekt, zo schrijven zij in Science.

Spelen darmbacteriën rol bij ontstaan van alzheimer? Onderzoek UGent zal nieuwe inzichten bieden

Bron: HLN, 9 januari 2023

Wetenschappers gaan onderzoeken of en hoe darmbacteriën een verklaring kunnen vormen voor het ontstaan en het verloop van de ziekte van Alzheimer. De focus zal liggen op de rol van extracellulaire vesikels, minuscule deeltjes die worden uitgescheiden in verschillende lichaamsvloeistoffen.

Samen zingen is bijzonder effectief om weer te leren praten na een beroerte

Brpn: Scientias, 9 januari 2023

Na een beroerte is niet zelden het spraakvermogen van een patiënt aangetast. Zingen helpt! Het verbetert niet alleen de taalfunctie maar maakt patiënten en hun families ook gelukkiger.

VS keuren behandeling tegen ziekte van Alzheimer goed

Bron: HLN, 6 januari 2023

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft groen licht gegeven voor een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Het gaat om de eerste behandeling waarvan is bewezen dat ze de opmars van de ziekte afremt.

Nieuw onderzoek kan helpen verklaren waarom Alzheimer vaker voorkomt onder vrouwen

Bron: Scientias, 6 januari 2023

Vrouwen lijken in de menopauze – als hun oestrogeenproductie terugvalt – het schip in te gaan.

Gekweekt menselijk ruggengraatje

Bron: NRC, 5 januari 2023

Dit is een zogeheten axioïde. Onderzoekers bedachten dit nieuwe woord voor deze organoïde van de menselijke ruggengraat, die ze opgekweekten uit stamcellen. Net als andere mini-orgaantjes (zoals organoïden ook wel worden genoemd) vormen de cellen een driedimensionale structuur, die uitgroeit tot een min of meer functioneel geheel. In het kleine menselijke ruggengraatje is te zien dat er uitstulpingen en insnoeringen ontstaan, net als bij de normale groei van de ruggengraat in het embryo. Ontwikkelingsbiologen noemen deze structuren somieten, en deze embryonale oersegmenten zijn heel kenmerkend in de prille groei van het lichaam van alle soorten gewervelde dieren.

Algoritmes achter veelbesproken ChatGPT lijken ook eerste tekenen van Alzheimer te kunnen bespeuren

Bron: Scientias, 4 januari 2023

De algoritmes kunnen niet alleen tekstschrijvers overbodig maken, maar ook een welkome assistent zijn voor neurologen, zo suggereert nieuw onderzoek.

Simpele bloedtest kan alzheimer sneller opsporen: ‘Belangrijke stap voorwaarts’

Bron: AD, 28 december 2022

Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee alzheimer kan worden opgespoord. Als die test wordt goedgekeurd, kan de ziekte sneller worden gediagnosticeerd en zijn peperdure hersenscans en pijnlijke puncties in de onderrug verleden tijd. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Krijg je nu wel of net geen hoofdpijn van cafeïne?

Bron: Nieuwsblad, 27 december 2022

Zelfs als je de avond ervoor niet te diep in het glas gekeken hebt, kun je opstaan met hardnekkige hoofdpijn. Drink je dan beter wel of geen koffie? Kan een bakkie troost een bonzend hoofd veroorzaken of neemt het net je hoofdpijn weg?

‘Ik wil MS oplossen zodat we niemand ooit nog beter hoeven maken’

Bron: Amsterdam UMC, 30 december 2022

“Aanmoediging. Waardering. De bevestiging dat ik op het goede spoor zit.” Het betekent veel voor arts-onderzoeker Floor Loonstra van Amsterdam UMC dat ze het najaar van 2022 de Rogier Hintzen Talent Award voor MS-onderzoek ontving. En niet zomaar. Het onderzoeksartikel van Loonstra en collega’s werd bijvoorbeeld een van de meest geciteerde publicaties in Multiple Sclerosis Journal van de afgelopen 3 jaar.

MoCA is ook geschikt voor gebruik in ouderenpsychiatrie

Bron: Medisch Contact, 16 december 2022

Is de cognitieve screeningstest MoCA ook geschikt voor ouderen met psychiatrische aandoeningen? Dat is een van de vragen die psychiater Géraud Dautzenberg beantwoordt in zijn proefschrift dat hij onlangs verdedigde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

E-learnings, podcasts en meer