NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Handtherapie-special: een revalidatieprotocol voor polsklachten met het accent op proprioceptie

Proprioceptie speelt een belangrijke rol in de revalidatie na polsklachten. In een narratieve literatuurstudie in het Journal of Hand Therapy beschrijven twee vooraanstaande handchirurgen een revalidatieprotocol met 4 fases, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

In de vertaalslag beschrijft dr. Annemieke Videler, handtherapeut en kerndocent van de NPi-opleiding Handtherapie hoe je dit protocol – met een focus op proprioceptie – in de praktijk kunt gebruiken.

- Journal of Hand Therapy 2023, Hagert et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Annemieke Videler
-> Lees in PDF

Hoe omschrijf je het pijnlijk verstoorde beweegpatroon van een lage rugpijnpatiënt in je dossier?

Mevrouw buigt voorzichtig, een gescandeerd beweegpatroon, een stijve gefixeerde LWK, ‘aberrant movement’ richting anteflexie, ongecontroleerde extensie, meneer beweegt haperend…

Waarschijnlijk staan jouw patiëntendossiers en die van je collega’s vol met dit soort beschrijvingen. Maar bedoelen jullie hetzelfde met deze termen?
In deze studie dragen Britse wetenschappers de concepten ‘guarding’ en ‘flow’ aan voor de omschrijving van de kwaliteit van bewegen van lage rugpijnpatiënten.

- European Journal of Pain 2023, Williams et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

NIEUW: Podcast 'Verwachtingsmanagement bij manuele technieken is essentieel'

Wat verwachten patiënten met lage rugpijn van mobilisaties en manipulaties? Waar zijn die verwachtingen op gebaseerd? En hoe beïnvloeden die verwachtingen hun tevredenheid?

Britse wetenschappers interviewden tien patiënten met lage rugpijn om daarachter te komen.
-> Log in en luister

NIEUW: E-learning 'De artrosepatiënt in beweging'

In deze e-learning staat staat gedragsverandering voor mensen met heup- en knieartrose centraal. Waarom bewegen artrosepatiënten vaak te weinig? Wat houdt ze tegen? En belangrijker: met welke gedragsveranderingstechnieken krijg je ze in beweging?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learnings, misschien vind je deze ook interessant:


- Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit
- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie 

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Early versus delayed mobilization for arthroscopic rotator cuff repair (small to large sized tear): a meta-analysis of randomized controlled trials
-> Lees deze open access studie uit BMC Musculoskeletal Disorders

Uit het archief

-> Bij wie is een conservatieve kruisbandrevalidatie gedoemd te mislukken?
-> Zeven aandachtspunten voor een psychosociale benadering van patiënten met nekpijn
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus

Bron: Skipr, 19 maart 2024

Mensen met de ziekte fibromyalgie worden niet altijd serieus genomen, maar volgens de Gezondheidsraad is dat onterecht. De raad adviseert fibromyalgie te erkennen als een “belangrijk gezondheidsprobleem”. Zorgverleners en uitkeringsinstanties moeten de klachten van patiënten “open en onbevooroordeeld” benaderen, stelt de raad in een advies aan minister Conny Helder.

Exoskelet helpt bij het verminderen van spinale belasting

Bron: VUmc, 11 maart 2024

Het gebruik van een ondersteunend apparaat, een zogenaamd exoskelet, kan helpen om de belasting op de rug te verminderen tijdens taken waarbij zwaar tillen nodig is. Bewegingswetenschapper Ali Tabasi heeft een nieuwe manier ontwikkeld om dit apparaat te besturen, zodat het beter voldoet aan de behoeften van elke gebruiker, wat het comfort en de effectiviteit verbetert.

Voedingswetenschapper doorprikt dieetmythes en komt met een simpel advies

Bron: Scientias, 11 maart 2024

In de gemiddelde boekwinkel zijn hele schappen ingeruimd voor dieetboeken. Volgens de ene expert moet je minder koolhydraten eten, de andere adviseert weer meer eiwitten. Het grappige is dat eigenlijk alles op hetzelfde neerkomt, legt een vooraanstaande voedingswetenschapper uit.

Fysiotherapie eindelijk volledig vergoed voor mensen met ernstige RA

Bron: Reuma Nederland, 14 maart 2024

Het Zorginstituut Nederland vindt dat langdurige oefentherapie vergoed moet worden uit de basisverzekering voor mensen die ernstig beperkt worden door reumatoïde artritis (RA). ReumaNederland is blij dat zijn jarenlange strijd hiervoor tot succes heeft geleid.

Langdurige verlichting van pijn met de nieuwste neurostimulator

Bron: Smarthealth, 4 maart 2024

Het St. Antonius Pijncentrum heeft onlangs als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland de Eterna neurostimulator geïmplanteerd bij een 60-jarige patiënt met ernstige pijnklachten als gevolg van een beknelde zenuw in de rug (hernia). De Eterna neurostimulator geeft elektrische prikkels aan de zenuwen, wat bijdraagt aan het verminderen van pijn. In vergelijking met de huidige neurostimulators, die draadloos enkele keren per week moeten worden opgeladen, hoeft de Eterna, afhankelijk van de instellingen, slechts één keer per twee maanden te worden opgeladen.

Vijf vragen over jicht beantwoord door reumatoloog Sander van Leuven

Bron: Radboudumc, 26 februari 2024

Jicht is aan een stille maar gestage opmars bezig. In 2019 waren er wereldwijd meer dan 45 miljoen mensen met jicht, een verdubbeling in dertig jaar. De aantallen zullen nog verder toenemen door een ouder wordende bevolking en obesitas, twee risicofactoren voor de ziekte die vooral bij mannen voorkomt. Reumatoloog Sander van Leuven beantwoordt vijf veelvoorkomende vragen.

We zitten 'ongezond veel': vaker met rugklachten naar de chiropractor

Bron: RTL Nieuws, 27 februari 2024

Nederlanders zitten ongezond veel, blijkt vandaag uit een nieuw rapport van onderzoeksinstituut TNO. Tegelijkertijd groeit het aantal chiropractors in ons land. Volgens de specialisten weten tegenwoordig steeds meer mensen hen te vinden om rug- en nekklachten door het vele zitten te verhelpen. In Nederland is chiropractie echter een onbeschermd beroep. Wat houdt het precies in?

Masterclass ‘Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen’. ONLINE of of locatie.

Vrijdag 5 april 2024

Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In deze masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem informeren vijf experts op dit terrein je over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten. Deze masterclass is zowel op locatie als online te volgen.

Masterclass handtherapie ‘Duiminstabiliteit’

Vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april 2024

Na het volgen van deze masterclass begrijp je hoe duimstabiliteit of -instabiliteit de functie en participatie beïnvloedt en kun je normale en afwijkende kinematische en motorische patronen van de duimfunctie identificeren. Je leert innovatieve, evidence-based technieken om het duimgewricht te mobiliseren en de spierfunctie en stabiliteit van de duim te verbeteren.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Donderdag 25 april en donderdag 23 mei 2024

In deze sterk praktische cursus leer je bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt a) gerichte keuzes te maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten, b) parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid te gebruiken en toe te toepassen, c) gerichte en veilige keuzes te maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt en d) de belastingsvariabelen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toe te passen in de praktijk.

Jicht verhoogt risico op een scala van hart- en vaatziekten

Bron: Medisch contact, 22 februari 2024

Bekend feit: jicht correleert met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Niet goed bekend is hoe dat risico varieert bij verschillende hart- en vaatziekten, en of andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk en obesitas daarbij ook een rol kunnen spelen.

Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten

Vrijdag 17 mei 2024

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor jou als fysiotherapeut / manueel therapeut / orofaciaal fysiotherapeut. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze cursus.

Wil je graag je hands-on vaardigheden voor de schouder en elleboog aanscherpen?

Donderdag 23 mei en donderdag 30 mei 2024

Volg dan de cursus ‘Musculoskeletale manuele technieken: schouder en elleboog’. In deze uiterst praktische scholing staat een lichaamsgerichte benadering van patiënten met musculoskeletale schouder- en elleboogklachten centraal. Samen met de docenten werk je twee dagen aan je sensomotorische competenties: je verbetert je diagnostische vaardigheden en leert hoe je je mobiliserende (artrogene en myofasciale) interventies daarop kunt afstemmen.

Leer het belang van fascia kennen!

Vrijdag 24 mei 2024

Door de cursus ‘Fysiotherapie en fascia’ te volgen leer je om bij patiënten met musculoskeletale pijnklachten lokale en regionale pijnsyndromen te herkennen en de daarvoor geëigende fascie-gerichte therapeutische interventies te bepalen. Docenten: drs. John Bos (fysiotherapeut, manueel therapeut en neuropsycholoog) en Maurice Harder MMT, MSPT (fysiotherapeut, manueel therapeut, sportfysiotherapeut).

Word beter in het screenen van mensen met schouder- en elleboogklachten!

Vrijdag 31 mei 2024

Wil jij je als fysiotherapeut, manueel therapeut of sportfysiotherapeut graag verder bekwamen in patroonherkenning (screening) bij cliënten met schouder- en elleboogklachten? Volg dan deze eendaagse cursus! Je leert welke patronen van (pijn-)klachten binnen het fysiotherapeutische indicatiedomein vallen, maar ook welke er buiten vallen. Per geschetst patiëntprofiel wordt bediscussieerd of verder fysiotherapeutisch onderzoek geïndiceerd is. Bekijk de videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Webinar 'Patellofemorale pijn bij jonge sporters'

Dinsdagavond 4 juni 2024

In dit webinar krijg je praktische tips over hoe je bij adolescenten en jong-volwassenen, met patellofemorale pijn kunt onderzoeken en behandelen. De casuïstiek wordt belicht vanuit een (sport)fysiotherapeutisch perspectief, gericht op een optimale samenwerking met andere disciplines.

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: a state of the art

Vrijdagmiddag en -avond 21 juni en zaterdag 22 juni 2024

Tijdens deze cursus krijg je de benodigde kennis aangereikt om cliënten met klachten over hun onderbeen, enkel en voet op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: aandoeningen en syndromen van het onderbeen, de enkel en de voet, ongevalsmechanismen, risicofactoren, testen, loopanalyse, oefentherapie en chirurgie.

Verbeter je screeningsvaardigheden bij mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten

Vrijdag 21 juni 2024

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat je beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dien je de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Wil je je (verder) bekwamen in het screenen van mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies’. Docent en cursusleider: drs. John Bos. Bekijk de videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

ONLINE scholing over schouderpijnsyndromen: klinisch redeneren aan de hand van casuïstiek

Donderdag 12 september en donderdag 26 september 2024

Wil je vanuit verschillende cliëntprofielen leren klinische redeneringen toe te passen in de screeningsfase, diagnostische en therapeutische fase? Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod, zowel de biomedische als de persoonlijk-narratieve. Onder leiding van Martijn Ophey wordt gewerkt met zeer interactieve werkvormen en open gespreksvormen op basis van complexe casuïstiek.

Spijker je kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij! ONLINE of op locatie.

Vrijdag 4 oktober en vrijdag 18 oktober 2024

In de cursus ‘Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art’ krijg je kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie, pathomorfologie en gedragswetenschappen aangereikt die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen (zowel diagnostisch als therapeutisch) bij cliënten met pijn en bewegingsbeperkingen in de hoofd-, hals- en nekregio die fysiotherapeutisch beïnvloedbaar zijn. Na deze 2-daagse cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten! Bekijk ook de videotrailer.

Masterclass handtherapie ‘Fracturen en luxaties’

Donderdag 24 oktober 2024

In deze masterclass komt zowel de chirurgische als de handtherapeutische behandeling volgens de richtlijn Handfracturen uitgebreid aan bod. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de samenwerking tussen de plastisch chirurg en de handtherapeut en aan de organisatie van de zorg. Deze masterclass is bedoeld voor fysio- en ergotherapeuten die een opleiding ‘Handtherapie’ hebben afgerond of op dit moment volgen.

Skills lab spalktherapie ‘Vingerfracturen en -luxaties’ voor handtherapeuten

Maandag 4 november 2024

Gewrichtsstijfheid, gewrichtscontracturen en peesadhesies zijn complicaties die zich voordoen na vingerfracturen en/of vingerluxaties. In deze skills lab spalktherapie gaan we spalken vervaardigen om complicaties als gewrichtsstijfheid, peesverklevingen, deformiteit te voorkomen en de handfunctie te verbeteren. Kortom een echte praktijkcursus met 2 ervaren handtherapeuten als docenten. Bekijk voor meer skills labs de leerlijn Handtherapie - skills labs.

ONLINE scholing ‘Musculoskeletale pijnklachten’ met experts John Bos en Sanneke Don

Dinsdagavond 5 november en dinsdagavond 19 november 2024

De cursus ‘Musculoskeletale pijnklachten’ wordt als online scholing gegeven door de twee experts drs. John Bos en dr. Sanneke Don. Zij bespreken o.a. de volgende onderwerpen: (re)conceptualisering van pijn; neuroplasticiteit en neurotags: de ‘cortical body matrix’; de neurobiologie van het afferente en efferente pijnmodulatiesysteem; pijn en de relatie met verstoord bewegen (graded motor imagery); neuropathische pijn, nociceptieve pijn en leereffecten (centrale sensitisatie); de neurobiologie van placebo en nocebo.

Musculoskeletale manuele technieken: hoofd, nek en thorax

Vrijdag 8 november en vrijdag 29 november 2024

Ben je (algemeen) fysiotherapeut en wil je je manuele onderzoeks- en behandeltechnieken aanscherpen? En de nieuwste inzichten aangereikt krijgen op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met hoofdpijn, nekpijn en thoracale pijn? Dan zit je goed bij deze nieuwe tweedaagse cursus!

ONLINE of op locatie: Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen

Dinsdagmiddag en -avond 12 november 2024

Na deze masterclass kan je jouw diagnostische en therapeutische beleid bepalen en verantwoorden bij cliënten met cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en cervicogene tinnitus. Deze masterclass wordt gegeven door twee experts op dit gebied: drs. John Bos (fysiotherapeut, manueel therapeut en neuropsycholoog) en prof. dr. Sarah Michiels (professor in de musculoskeletale revalidatie, kinesitherapeut, manueel therapeut). Bekijk ook de videotrailer.

Cursus ‘Handtherapie’

Donderdag 14 november, vrijdagmiddag en -avond 13 december en zaterdag 14 december 2024

Voor fysio- en ergotherapeuten die (nog) niet een lange opleiding Handtherapie willen gaan doen, maar zich wel graag willen verdiepen in de behandeling van mensen met handaandoeningen, biedt het NPi de driedaagse cursus ‘Handtherapie’ aan. Na deze cursus kun je op basis van een gedegen kennis van de anatomie eenvoudige handproblematiek onderzoeken en behandelen.

ONLINE of op locatie: Verbeter je diagnostiek en therapie bij patiënten met lage-rugpijnklachten

Vrijdag 15 november en vrijdag 22 november 2024

Vind je het ook lastig om binnen de heterogeniteit van patiënten met lage-rugpijnklachten diagnostische en therapeutische contouren te herkennen? De cursus ‘Lage-rugpijnpatiënten van A tot Z’ voorziet in die behoefte! Aan de hand van veelvoorkomende lage-rugpijnprofielen wordt het diagnostisch, prognostisch en therapeutisch redeneren van A tot Z doorlopen, met voldoende balans tussen lichamelijke en psychosociale variabelen en gezondheidsdeterminanten.

Scherp je hands-on vaardigheden voor de knie, het onderbeen, de enkel en voet aan

Zaterdag 16 november en zaterdag 30 november 2024

In de uiterst praktische scholing ‘Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet’ scherp je je hands-on vaardigheden aan, waardoor je patiënten met aandoeningen en syndromen van de onderste extremiteit beter kunt helpen. Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste vaardigheden (diagnostische testen en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale knie-, onderbeen-, enkel- en voetklachten.

Skills lab: 'Manuele vaardigheden binnen de handtherapie'

Maandag 18 november 2024

Dit skills lab is bedoeld voor ergo- en fysiotherapeuten die aanvullend geschoold willen worden in manuele onderzoeks- en behandelvaardigheden van de hand. In dit skills lab werk je aan de verbetering van de technische uitvoering van je mobilisatietechnieken en handvattingen bij het onderzoek van de vingers, pols en onderarm. Dat gebeurt op basis van casuïstiek, onder begeleiding van zeer ervaren docenten.

Temporomandibulaire disfunctie: diagnostiek en behandeling

Vrijdag 6 december en vrijdag 13 december 2024

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor musculoskeletale stoornissen van het kauwstelsel. TMD omvat articulaire en musculaire manifestaties, en een combinatie daarvan. Veel gehoorde klachten bij TMD zijn: pijn tijdens het kauwen, vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen en/of sluiten van de mond, pijn van het kaakgewricht, een knappend of krakend kaakgewricht, een overgevoelig gebit, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn. In deze cursus worden de huidige inzichten besproken over TMD in relatie tot de genoemde klachtenpatronen en leer je wat de diagnostische en therapeutische mogelijkheden van de algemeen fysiotherapeut en orofaciaal fysiotherapeut zijn.

E-learnings, podcasts en meer