NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

11 tips van experts om artrose-patiënten succesvol te trainen

Artrose is een onderschoven kindje en krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. Met de juiste oefentherapie is veel leed te voorkomen. Maar hoe richt je zo’n training goed in?

In dit referaat lees je 11 praktische aanbevelingen van 318 internationale deskundigen over oefentherapie bij knie- en heupartrose.

- Osteoarthritis Cartilage 2022, Holden et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Wat weten we over de revalidatie van 50-plussers met een niet-geopereerde polsfractuur?

Wat is er bekend over de revalidatie van patiënten met een conservatief behandelde polsfractuur? Is regelmatig 1-op-1 behandelen noodzakelijk of volstaat het om huiswerkoefeningen mee te geven? En hoe snel kun je beginnen met therapie?

Britse wetenschappers analyseerden gegevens van meer dan duizend 50-plussers uit 21 studies. In deze samenvatting lees je hun conclusies.

- Physical Therapy 2022, Pradhan et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Suzanne Wiertsema
-> Lees in PDF

Podcast: 'Hands-on: het therapeutische effect van aanraking'

De fysiotherapie neigt steeds meer naar 'hands-off technieken', waarbij aanraking een steeds kleinere rol krijgt. In deze podcast hoor je waarom Italiaanse neurowetenschappers 'hands-on technieken' beschouwen als krachtig behandelinstrument dat verder reikt dan lokale effecten in huid en spieren.
-> Log in en luister

E-learning 'Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit'

In deze e-learning staat de behandeling van niet-traumatische schouderinstabiliteit centraal. Waar moet je als fysiotherapeut op letten? En wanneer stuur je iemand door?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten'

In deze e-learning uit het thema Psychosomatiek leer je welke rol de fysiotherapeut speelt binnen een multidisciplinair behandeltraject bij patiënten met whiplash-gerelateerde klachten.
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- geaccrediteerd voor KRF-registers Algemeen, Psychosomatisch en Manueel
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Nekpijn: oorzaak of gevolg van migraine?
-> Kijk verder dan de pees bij laterale elleboogpijn
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2023-1

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Chronic low back pain: a prospective study with 4 to 15 years follow-up after a multidisciplinary biopsychosocial rehabilitation program
-> Lees deze open access studie uit BMC Musculoskeletal Disorders

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Hoe (on)gezond is het om je vingers of andere gewrichten te kraken?

Bron: HLN, 18 januari 2023

We horen ons lichaam allemaal wel eens kraken als we bewegen. Misschien vind jij het zelfs fijn om het bewust te doen. Maar waar komen die geluiden eigenlijk vandaan? Is het ongezond? En kan je het voorkomen? Wetenschapsexpert Martijn Peters staat klaar met tekst en uitleg.

Masterclass 'Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen'

Vrijdag 3 februari 2023

Na deze masterclass is de deelnemer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische, tandheelkundige en fysiotherapeutische behandeling van patiënten met hoofd-halskanker, die voor het praktisch handelen van de fysiotherapeut relevant zijn.

Skills lab spalktherapie 'Vingerfracturen en –luxaties'

Zaterdag 18 maart 2023

In deze skills lab spalktherapie gaan we spalken vervaardigen om complicaties als gewrichtsstijfheid, peesverklevingen, deformiteit te voorkomen en de handfunctie te verbeteren. Hierbij volgen we de uitgangspunten uit de richtlijn ‘Handfracturen en luxaties’. Doelgroep: fysio- en ergotherapeuten. Ervaring in de handtherapie is een pre.

Nog nooit waren er zoveel knieblessures

Bron: Medicalfacts, 18 januari 2023

Orthopedisch chirurg Martijn Brinkman is kniespecialist bij ViaSana in Mill. Volgens hem voerde de specialistische kliniek in 2022 maar liefst 60% meer kniebandoperaties uit dan in 2021. Hij heeft wel een idee waar het door komt: “In 2021 hadden we te maken met corona lockdowns. Contactsporten als voetbal en basketbal werden simpelweg amper gedaan. In de loop van vorig jaar werden de maatregelen afgeschaft en begon men volop te sporten. Mensen hadden weinig getraind en gingen met slechte conditie het veld op. Toch is de toename niet volledig toe te schrijven aan corona, het aantal kniebandoperaties ligt namelijk ook hoger dan de periode voor 2020.”

Webinar 'Tinnitus en TMD'

Maandagavond 20 maart 2023 (Engelstalig)

Tijdens dit webinar worden door dr. Annemarie van der Wal de resultaten van een orofaciale behandeling bij patiënten met TMD-gerelateerde somatische tinnitus besproken, zoals onderzocht in haar proefschrift ‘Tinnitus and temporomandibular disorders. A study on the effectiveness of conservative temporomandibular treatment on tinnitus’. Tevens wordt besproken welke patiënten het meeste kans hebben om baat te hebben bij een orofaciale behandeling. Het webinar wordt afgesloten met een casus, om meer inzicht te krijgen in de behandeling van een patiënt met TMD-gerelateerde somatische tinnitus.’.

test2

ONLINE masterclass ‘Upper and Lower Limb Tendinopathies’ door internationale experts

Vier ochtenden, op 24 maart, 25 maart, 14 april en 15 april 2023

Na deze masterclass is de deelnemer op de hoogte van de huidige inzichten omtrent de diagnostiek en behandeling van tendinopathieën in de onderste en bovenste extremiteit en kan op een adequate, evidence based wijze hulp bieden aan cliënten met een tendinopathie. De docenten van deze masterclass zijn Jo Gibson (Clinical Physiotherapy Specialist at the Liverpool Upper Limb Unit based at the Royal Liverpool Hospital) en Ebonie Rio (physiotherapist and researcher at La Trobe Sport and Exercise Medicine Research Centre at La Trobe University in Melbourne, Australia).

Minder hoofdpijn door digitale samenwerking

Bron: Smarthealth, 18 januari 2023

'Het is tijd dat patiënten met hoofdpijn serieuzer genomen worden’, zegt neuroloog Wim Mulleners, één van de initiatiefnemers van het digitaal hoofdpijndagboek in PGO Gezondheidsmeter.

Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ door dr. Brigitta Rosén

Zaterdag 25 maart 2023

Deze masterclass wordt gegeven in het Engels en is toegankelijk voor fysio- en ergotherapeuten die een opleiding Handtherapie hebben afgerond of volgen. Deze masterclass presenteert een evidence-based management van perifere zenuwletsels (PNI) op basis van neurowetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen de hand en de hersenen vanaf de eerste dag na een blessure. Kennis over het effect van een perifere zenuwbeschadiging op het CZS opent nieuwe perspectieven voor behandeling door geleide plasticiteit, waarbij zowel snelle als langzame plasticiteitsmechanismen therapeutisch kunnen worden gebruikt om de functie te ondersteunen en te verbeteren.

Elleboogklachten: a state of the art

Vrijdag 31 maart en vrijdag 21 april 2023

Tijdens de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’ wordt kennis aangereikt uit o.a. de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en de fysiotherapeutische screening, diagnostiek en behandeling bij cliënten met klachten over de elleboog. Na deze cursus ken je de voor de fysiotherapie meest relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de elleboog een rol speelt. Bekijk de korte videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Nieuws Skills lab: 'Manuele vaardigheden binnen de handtherapie'

Maandag 17 april 2023

In dit nieuwe skills lab wordt dieper ingegaan op de technische uitvoering van mobilisatietechnieken en handvattingen bij het onderzoek van de vingers, pols en onderarm. Dit betekent dat het grootste deel van deze cursus bestaat uit het op basis van casuïstiek ervaren, voelen en uitvoeren van manuele technieken onder begeleiding van zeer ervaren handdocenten.

Op welk moment van de dag kun je het beste bewegen?

Bron: L1, 28 december 2022

Op welk moment van de dag kun je het beste bewegen? Maastricht University probeert er via onderzoek achter te komen. Eén ding is al duidelijk, mannen met overgewicht boeken de beste resultaten in de namiddag. Maar hoe kan het dan dat het lichaam later op de dag meer aan sporten heeft dan in de ochtend?

ONLINE cursusdag: Klinisch redeneren bij patienten met kniepijn

Woensdag 19 april 2023

Onder leiding van dr. Igor Tak (foto) komen in deze 1-daagse cursus zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve redeneringen bij patienten met kniepijn uitgebreid aan de orde. Op basis van dit weloverwogen klinisch redeneerproces kan de deelnemer een goede fysiotherapeutische diagnose stellen en therapiedoelstellingen formuleren.

ONLINE scholing ‘Musculoskeletale pijnklachten’ met experts John Bos en Sanneke Don

Dinsdagavond 9 mei en dinsdagavond 23 mei 2023

De cursus ‘Musculoskeletale pijnklachten’ wordt als online scholing gegeven door de twee experts drs. John Bos en dr. Sanneke Don. Zij bespreken o.a. de volgende onderwerpen: (re)conceptualisering van pijn; neuroplasticiteit en neurotags: de ‘cortical body matrix’; de neurobiologie van het afferente en efferente pijnmodulatiesysteem; pijn en de relatie met verstoord bewegen (graded motor imagery); neuropathische pijn, nociceptieve pijn en leereffecten (centrale sensitisatie); de neurobiologie van placebo en nocebo.

Oorsuizingen: wat kun je ermee als fysiotherapeut?

Woensdag 10 mei 2023

Oorsuizingen (‘tinnitus’) zijn een veel voorkomende klacht: 10 tot 15% van de volwassenen krijgt hier in het leven mee te maken en 69% van deze mensen heeft ook last van nekpijn. Ook komt tinnitus bij ongeveer 60% van de patiënten met temporomandibulaire klachten voor. Wat je ermee kunt als (orofaciaal) fysiotherapeut of manueel therapeut hoor je van prof. dr. Sarah Michiels, professor in de musculoskeletale revalidatie aan de Universiteit Hasselt, in de masterclass ‘Tinnitus’.

Miljoenensubsidie voor onderzoek naar kandidaatgeneesmiddelen artrose

Bron: Medicalfacts, 21 december 2022

Stichting De Weijerhorst steunt onderzoek van het Maastricht UMC+ naar kandidaatgeneesmiddelen voor artrose. De subsidie van drie miljoen euro maakt het mogelijk om uitgebreid te testen welke stoffen een positief effect hebben op kraakbeencellen. Beschadigde kraakbeencellen vormen de basis van artrose. Zo hopen de wetenschappers te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling een medicijn dat artrose remt.

Spijker je kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij!

Vrijdag 12 mei en vrijdag 26 mei 2023

In de cursus ‘Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art’ wordt kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie, pathomorfologie en de gedragswetenschappen aangereikt die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen (zowel diagnostisch als therapeutisch) bij cliënten met pijn en bewegingsbeperkingen in de hoofd-, hals- en nekregio die fysiotherapeutisch beïnvloedbaar zijn. Na deze 2-daagse cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten! Bekijk de korte videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Onderzoek- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse vaardigheidstraining

Woensdagen 24 mei, 7 juni en 28 juni 2023

Deze driedaagse training is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van fysiotherapeuten die van toepassing zijn in de diagnostiek en de behandeling van mensen met klachten over de nek, de thorax, de schouder en de elleboog. Manuele verrichtingen gericht op het teweegbrengen van articulaire bewegingen in de gewrichten van deze lichaamsregio zullen de boventoon voeren.

Webinar 'Patellofemorale pijn bij jonge sporters'

Dinsdagavond 6 juni 2023

Vroeger werd patellofemorale pijn ook chondropathie patellae, chondromalacia of retropatellaire chondropathie genoemd. Maar omdat in de meeste gevallen het kraakbeen helemaal niet als oorzaak van de pijn geïdentificeerd kan worden heeft men in 2016 in een internationale consensus meeting afgesproken voortaan het begrip ‘patellofemorale pijn’ te gebruiken. Ook het begrip “patellofemoraal pijnsyndroom” wordt niet meer gebruikt. Komt patellofemorale pijn veel voor bij jonge sporters? Gaan deze klachten vanzelf over? Moet of mag je bij pijn rondom of achter de knieschijf gaan trainen?

Inzetten van de gecombineerde leefstijl voor patiënten met knie artrose en overgewicht

Bron: ZonMw, 19 december 2022

Klachten bij knieartrose kunnen verminderen, als patiënten afvallen in gewicht. Huisartsen mogen bij artrose én overgewicht dan ook verwijzen naar de gecombineerde leefstijlinterventie. Hoe (kosten) effectief is dat in vergelijking met reguliere zorg? Marienke van Middelkoop vertelt je er meer over.

Word beter in het screenen van mensen met nek- en hoofdpijnklachten

Vrijdag 9 juni 2023

Door de cursus ‘Patroonherkenning: nek en hoofd’ te volgen verbeter je je screeningsvaardigheden bij cliënten met nek- en hoofdpijnklachten. Na deze cursus heb je kennis van patronen van aandoeningen, condities en pijnsyndromen (‘disorders’) van de halswervelkolom en het arteriële vaatstelsel, als ook van subtiele alarmgegevens die verwijzen naar mogelijke risico’s en contra-indicaties voor fysiotherapie.

Wil je je bekwamen in de diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints?

Vrijdagochtend, -middag en -avond 16 juni en zaterdag 17 juni 2023

In de afgelopen 50 jaar is er veel gepubliceerd over myofasciale pijn (dr. Janet Travell en dr. David Simons) en ondanks de nodige discussie wordt het bestaan van deze myofasciale triggerpoints als pathofysiologische neuromusculaire entiteit toch door vele specialismen binnen de geneeskunde serieus genomen. Reden genoeg voor fysiotherapeuten kennis te nemen van deze ontwikkeling en zich te bekwamen in het diagnosticeren en behandelen van myofasciale triggerpoints. In deze inleidende cursus zal het onderzoek naar en de behandeling van myofasciale triggerpoints bij enkele patiënten met hoofdpijn, schouderklachten en rugklachten worden gedemonstreerd.

Masterclass ‘The Elbow Complex Demystified’ door expert Val Jones uit de UK

Zaterdag 17 juni 2023

Deze nieuwe masterclass wordt gegeven door fysiotherapeut Val Jones uit de UK. Zij is een mondiale expert op het gebied van de fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling van mensen met elleboogklachten. In deze masterclass worden diverse evidence-based onderzoeks- en behandeltechnieken gedemonstreerd en geoefend bij veelvoorkomende aandoeningen van de elleboog, zoals epicondylitis lateralis, ellebooginstabiliteit en ulnaris neuropathie, en elleboogklachten na een trauma of operatie.

E-learnings, podcasts en meer