Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Cellulitis is een bekende complicatie bij vrouwen die een operatieve behandeling voor borstkanker hebben ondergaan. Maar wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van cellulitis? En bieden deze aanknopingspunten voor de behandeling? Een Turkse onderzoeksgroep ploos de medische dossiers uit van een groot aantal vrouwen dat een borstkankeroperatie onderging om deze vragen te beantwoorden. Meer weten? Lees dan het hele referaat!
- Lymphology 2022, Engin et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, prof. dr. Nele DeVoogdt
-> Lees in PDF
Fysieke training leidt tot veel gezondheidsvoordelen bij overlevers van kanker, maar hoe zit het eigenlijk met de kennis en vaardigheden bij zorgverleners om ze adequaat fysiek te begeleiden en naar trainingsfaciliteiten te verwijzen? Lees in dit NPi-service referaat de stand van zaken op basis van een internationale survey onder verschillende zorgverleners.
- Supportive Care in Cancer 2022, Ramsey et al.
- Maarten van Egmond PhD, Rachel Verbeek
-> Lees in PDF
In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
Vrouwen die na borstkanker een borstamputatie en vervolgens een reconstructie van hun borst ondergaan, kampen vaak met ongewenste bijwerkingen. Welke impact hebben deze bijwerkingen op hun dagelijks leven?
-> Log in en luister
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
Reliability of functional compressive bandaging in the treatment of lymphedema secondary to the treatment of breast cancer
-> Lymphology
-> Haalbaar en veilig beweegprogramma voor mensen met uitgezaaide borstkanker
-> Lymfoedeem na hoofd-halskanker: therapie of zelfdrainage?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!
Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend. Eventuele complicaties erna zorgen voor een langere opnameduur en slechtere uitkomsten op de langere termijn. Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hebben een bestaand stappenplan verder ontwikkeld om complicaties te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen. Dat heeft voor deze patiënten geleid tot minder complicaties en een stijging van de kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname verkort en worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de Intensive Care. Eenmaal thuis hebben ze minder vaak thuiszorg nodig.
De coronapandemie heeft de Nederlandse kankerzorg veel goede dingen gebracht. Dat zegt onderzoeker Sabine Siesling van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tegen NU.nl. "Het was een ongewilde proeftuin."
Sinds 2003 controleren artsen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) alle volwassen patiënten die een donorlever ontvangen op Pfeiffervirusdeeltjes in het bloed. Is de test positief? Dan verlagen ze de dosis afweeronderdrukkende medicatie zodat het eigen immuunsysteem het virus kan aanpakken. Hierdoor kregen minder patiënten na transplantatie een kwaadaardig lymfoom dat meestal gelinkt wordt aan dit virus. Dat schrijven de artsen in Annals of Internal Medicine.
Vanaf vandaag kunnen Nederlanders bekijken hoeveel gevallen van de 24 meest voorkomende kankersoorten in hun woonomgeving voorkomen. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft een interactieve atlas gemaakt waarmee tot op postcodeniveau kan worden opgezocht in welke mate deze ernstige ziekten voorkomen.
Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam denken een nieuw stapje te kunnen zetten in de strijd tegen kanker. Ze hebben ontdekt hoe sommige immuuncellen in staat zijn tumoren die voor de gewone verdedigingsmechanismen van het menselijk immuunsysteem onzichtbaar zijn, op te sporen en te verwijderen.
Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In deze masterclass worden de achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend. Zo kunnen oncologisch geschoolde fysiotherapeuten zich goed voorbereiden op het begeleiden van beweegprogramma’s voor mannen met prostaatkanker.
Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Antoni van Leeuwenhoek hebben ontdekt hoe gespecialiseerde immuuncellen in staat zijn tot het opsporen en verwijderen van tumoren, die ‘onzichtbaar’ zijn voor de conventionele verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem. Deze resultaten verschenen in het tijdschrift Nature en kunnen mogelijk leiden tot nieuwe immuuntherapieën tegen kanker.
Jaarlijks krijgen bijna 3.000 mensen de diagnose alvleesklierkanker. Bij meer dan de helft van de mensen is de ziekte op het moment van de diagnose al uitgezaaid en is genezing niet meer mogelijk. Speciaal voor deze groep heeft het Deltaplan Alvleesklierkanker een keuzehulp ontwikkeld, die vandaag wordt gelanceerd. Ondanks het feit dat genezing niet meer mogelijk is, geeft de keuzehulp-app patiënten controle over een situatie die stuurloos lijkt.
Compressietherapie vormt de hoeksteen van de behandeling van patiënten met lymfoedeem. Het heeft als doel om de zwelling te reduceren en te stabiliseren. Om dit doel te bereiken is het echter zeer belangrijk om per patiënt de juiste beslissingen te nemen. Welke keuzes er worden gemaakt qua vorm van compressie en type materiaal, hangt af van een grote variëteit van patiënt- en oedeem-gerelateerde factoren. Dit webinar heeft als doel de therapeut wegwijs te maken in de complexe wereld van compressie.
Het Amstelland Ziekenhuis en Zilveren Kruis hebben bij de NZa een verzoek ingediend voor een officiële bekostigingstitel (een facultatieve prestatie) voor de thuisbehandeling van patiënten met kanker. Nadat in 2020 de eerste stappen werden gezet met het verplaatsen van chemobehandelingen naar huis, is dit een belangrijke volgende stap. Of thuisbehandeling kan wordt altijd in overleg met arts en patiënt bepaald.
Orofaciaal fysiotherapeuten, oncologie- en oedeemfysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In de nieuwe NPi-masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische, tandheelkundige en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn.
Glycoalkaloïden blijken de groei van kankercellen te remmen en bevorderen de dood van kwaadaardige kankercellen. “Misschien is een effectieve remedie tegen kanker wel dichterbij dan we denken.”
Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een basisscholing over oncologie en fysiotherapie meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker, en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’. Hierin komen de vormen van kanker aan bod waarmee fysiotherapeuten in hun praktijk vooral mee te maken kunnen krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaat- en blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker.
Er werd altijd gedacht dat voeding niet of nauwelijks invloed heeft op de groei van tumoren en de kans op uitzaaiingen, maar daar komt de medische wetenschap langzaam op terug.
Tijdens deze cursus staat het verkrijgen van competenties ten aanzien van de fysiotherapeutische begeleiding van oncologische cliënten tijdens de medische behandeling centraal. De cursus richt zich op het ontwikkelen van competenties t.a.v. het klinisch redeneerproces, waarbij juiste interpretatie van de continu veranderende gezondheidstoestand van de cliënt leidt tot adequate aanpassingen van het trainingsprogramma. Deze cursus bestaat naast een fysieke cursusdag uit een voorafgaande e-learning module.
Hebben mensen die vaker zijn blootgesteld aan niet-tyfusale Salmonella een verhoogde kans op darmkanker? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit van Illinois hebben gezamenlijk een studie uitgevoerd om een antwoord te vinden op deze vraag. De eerste onderzoeksresultaten suggereren dat niet-tyfusale Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen door bij te dragen aan één stap in het meerstappenproces van kankervorming.
In deze cursus krijgen ziekenhuisfysiotherapeuten de medische en fysiotherapeutische kennis aangereikt die nodig is bij het leveren van adequate fysiotherapeutische zorg aan patiënten die een in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. De fysiotherapeutische mogelijkheden binnen de begeleiding van oncologische patiënten worden belicht, zowel in de klinische fase als in de pre- en post-klinische fase. Ook de psychosociale aspecten die een rol spelen bij oncologische patiënten komen aan de orde, en hoe de ziekenhuisfysiotherapeut zijn begeleiding daarop kan afstemmen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is om een geamputeerde borst volledig te reconstrueren met het eigen vetweefsel. Patiëntes die voor deze nieuwe behandeling kozen, hebben bovendien uiteindelijk een betere kwaliteit van leven dan bij andere vormen van borstreconstructie. De borstreconstructie met eigen vetweefsel wordt vanaf 1 januari 2023, onder bepaalde voorwaarden, vergoed door de zorgverzekeraars.
De ‘Vaardigheidstraining oedeemtherapie’ is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten. De nadruk ligt op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainagetechnieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die de technieken uit de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ (voorheen: Basiscursus ‘Therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’) willen opfrissen en verbeteren.
Riet moest in 1998 haar borsten laten amputeren vanwege borstkanker. Na de operatie kreeg ze er siliconen borstimplantaten voor in de plaats. Ze dacht daarmee van de kanker af te zijn, tot in 2020 een nieuwe diagnose volgde: lymfeklierkanker. Nota bene veroorzaakt door haar borstimplantaten van fabrikant Allergan.
Voor de NPi-opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’, die opleidt tot de specialisatie oedeemfysiotherapeut, bestaat al jaren veel belangstelling, en daardoor een wachtlijst. In 2023 organiseert het NPi deze opleiding in een bijzonder format, namelijk deels op Papendal en deels op het Waddeneiland Ameland. Voor deze uitvoering van de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ bestaat (nog) géén wachtlijst. Benut deze kans en schrijf je snel in.
Het UMCG heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een kankerpatiënt met een tumor in het hoofdhalsgebied behandeld met stamcellen uit zijn eigen speekselklier. Dit moet ervoor zorgen dat zijn speekselklieren na de behandeling weer werken.
Om voor oncologische patiënten een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma (in groepsverband) te leren opstellen en begeleiden, kun je bij het NPi een scholing volgen die bestaat uit twee delen: Beweegprogramma’s (deel 1) en Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Om de module ‘Oncologie’ te kunnen volgen dient eerst een basisscholing over oncologie en fysiotherapie te zijn gevolgd, alsmede de cursus Beweegprogramma’s (deel 1).