NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Een intensief 15-daags programma voor oudere kinderen met een cerebrale parese

Cerebrale parese is de een belangrijke oorzaak van motorische beperkingen bij kinderen. Kun je van de oudere kinderen met ernstigere CP de mobiliteit en zelfverzorgingsactiviteiten verbeteren?

Nederlandse onderzoekers lieten 35 deelnemers oefenen volgens hun FitCare4U-programma en vonden verrassende resultaten.

- Disability and Rehabilitation 2022, Janssen-Potten et al.
- Anna Smit MPt, Ruud Wong Chung MSc
-> Lees in PDF

Kost zitten meer energie voor mensen met een cerebrale parese dan voor gezonde leeftijdsgenoten?

Mensen met een cerebrale parese (CP) zijn meer sedentair (tussen de 75-99 procent van de dag) in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten (55 procent). Maar wat is sedentair gedrag en welke meetinstrumenten worden daarvoor gebruikt bij mensen met een CP? Een Canadese onderzoeksgroep analyseerde 47 verschillende onderzoeken met gegevens van kinderen én volwassenen met een CP en vatte de uitkomsten samen in een scoping review.

- Disability and Rehabilitation 2022, Xiong et al.
- Kristel Lankhorst PhD, Ruud Wong Chung MSc
-> Lees in PDF

E-learning 'Powertraining bij kinderen met cerebrale parese'

In deze e-learning staat functionele powertraining bij kinderen met cerebrale parese centraal. Wat zijn de voordelen van functionele powertraining? Voor welke kinderen is dat het meest geschikt? En welke oefenvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening'

Logisch toch, dat je als kinderfysiotherapeut meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn bij de behandeling? Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? Een Amerikaanse onderzoeksgroep ging in de literatuur op zoek naar het antwoord op die vraag. Ze vonden 25 studies met uiteenlopende strategieën om kinderen en hun ouders meer te betrekken bij het verbeteren van hun gezondheid.
-> Log in en luister

Uit het archief

-> Negen veldtesten voor het meten van kracht en anaerobe capaciteit bij kinderen
-> Fysieke activiteit en schermtijd bij kinderen op de buitenschoolse opvang; waar ligt de grens?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Two-year motor outcomes associated with the dose of NICU based physical therapy: The Noppi RCT.
-> Lees deze open access studie uit Early Human Development

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Suikertaks werkt: duizenden Britse kinderen minder dik dankzij belasting op frisdrank

Bron: Scientias, 27 januari 2023

Niet alleen produceren frisdrankfabrikanten sinds de suikertaks drankjes met minder suiker, ook het koopgedrag van veel Britten is veranderd. En dat alles ten gunste van de gezondheid, zo bewijst een nieuwe studie nu.

Nieuw Kinderspiercentrum in LUMC geopend

Bron: LUMC, 25 januari 2023

Dinsdag 24 januari heeft Spieren voor Spieren-ambassadeur Iefke van Belkum, oud-olympisch waterpoloster, het nieuwe Kinderspiercentrum in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) feestelijk geopend. Samen met kindambassadeurs Bas en Kevin, het hoofd van het Kinderspiercentrum dr. Erik Niks en directeur Spieren voor Spieren Mariël de Jongh werd door middel van het poppen van confettislingers de openingsceremonie verricht.

Stamcellen helpen onrijpe longen op weg

Bron: Maastricht University, 24 januari 2023

Kinderen die te vroeg zijn geboren, hebben vaak problemen met hun longen. Kunnen stamcellen helpen om hun beschadigde longen te repareren? Bioloog Tim Wolfs onderzoekt het met steun van Longfonds.

Nieuw Twents ziekenhuisdieet voor kinderen: onbeperkt eten

Bron: Skipr, 23 januari 2023

De Twentse ziekenhuizen Medisch Spectrum Twente en ZGT hebben een nieuw dieet ontwikkeld in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Het gaat om een behandelprotocol waarin onbewerkte voeding onbeperkt gegeten mag worden.

VWS neemt advies over: geen coronaprik voor gezonde kinderen

Bron: Skipr, 20 januari 2023

Gezonde kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen geen coronaprik meer halen. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen het vaccin nog wel aangeboden, zo heeft zorgminister Ernst Kuipers besloten. Hij neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over.

Nieuwe methode om slachtoffers kindermisbruik te herkennen

Bron: Vakblad Vroeg, 16 januari 2023

Slachtoffers van online kindermisbruik zijn vaak jonge, schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Een nieuwe methode, genaamd ‘Schoolalert’, moet helpen de slachtoffers van kindermisbruik eerder in beeld te krijgen. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor basisscholen.

Kwart kinderen met astma op de IC eerder blootgesteld aan tabak

Bron: Amazing Erasmus MC, 13 januari 2023

Steeds meer kinderen in Nederland belanden met een astma-aanval op de intensive care. Bijna een kwart van hen is blootgesteld aan sigarettenrook, blijkt uit onderzoek van promovendus Shelley Boeschoten van het Erasmus MC Sophia. ‘Vaak zijn ouders zich er niet bewust van.’

Pleidooi voor landelijk expertisecentrum vroeggeboorte

Bron: Vakblad Vroeg, 12 januari 2023

Er moet een Landelijk Expertisecentrum Vroeggeboorte komen. Dat zegt Sylvia Obermann, coördinator bij patiënten- en oudervereniging Care4Neo en huisarts. Een dergelijk centrum maakt de zorg aan prematuren efficiënter. Ook op het gebied van preventie liggen er kansen.

Campagne moet ruim 2 miljoen jongeren aanzetten tot vaccinatie tegen HPV-virus

Bron: AD, 11 januari 2023

Een nieuwe campagne moet meer dan 2 miljoen jongeren bekender maken met de vaccinatie tegen HPV, het virus dat kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals kan veroorzaken. Het doel: dat jongvolwassenen zich laten inenten tegen dit gevaarlijke virus.

SGL ontwikkelt regionaal expertisecentrum voor kinderen met NAH

Bron: Skipr, 11 januari 2023

SGL en Adelante hebben samen met diverse zorgpartners een regionaal expertisecentrum (REC) voor kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) opgericht. De eerste kinderen en gezinnen worden begeleid door gespecialiseerde NAH-coaches van SGL.

‘Gezond kind onder 12 heeft geen coronaprik nodig’

Bron: Skipr, 10 januari 2023

De Gezondheidsraad adviseert om van de kinderen van 5 tot en met 11 jaar alleen nog degenen met een ernstige medische aandoening een coronavaccin aan te bieden. Eerder gold nog het advies om alle kinderen in die leeftijdsgroep voor een prik tegen het virus uit te nodigen.

Tienduizenden kinderen hebben mogelijk astmasymptomen door koken op gas

Bron: AD, 9 januari 2023

Koken op een gasfornuis leidt bij tienduizenden kinderen in Nederland tot astmasymptomen. Dat concluderen twee Europese organisaties onder meer gebaseerd op onderzoek van TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen.

Factsheet over medische handelingen zonder angst, pijn en stress

Bron: Vakblad Vroeg, 4 januari 2023

In ziekenhuizen is steeds meer aandacht voor het angst-, pijn- en stressvrij laten verlopen van medische handelingen bij kinderen. Maatwerk is daarbij het toverwoord. Uit onderzoek blijkt dat zorgprofessionals weinig zicht hebben op hoe breed het scala aan mogelijkheden is om kinderen effectief te begeleiden. Daarom heeft Kind & Ziekenhuis mogelijke middelen en technieken in een factsheet overzichtelijk op een rij gezet.

Dat willekeurige getrappel van je baby heeft wel degelijk een doel

Bron: Scientias, 3 januari 2023

Je denkt dat je baby misschien zomaar wat met zijn beentjes trappelt, maar dat is niet zo. Zijn bewegingen hebben een doel.

Gentherapie herstelt immuunsysteem van kinderen met zeldzame aandoening

Bron: NewScientist, 3 januari 2023

Onderzoekers hebben tien kinderen geholpen die leden aan een zeldzame vorm van SCID (severe combined immunodeficiency syndrome). Door de kinderen te behandelen met gentherapie werd hun immuunsysteem verbeterd of zelfs volledig hersteld.

Nieuwe special-care afdeling UMCG voor technologieafhankelijke zorg kinderen

Bron: FMT Gezondheidszorg, 20 december 2022

In het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG is op 14 december – na een uitgebreide verbouwing – de vernieuwde ‘Special Care’ afdeling in gebruik genomen: een afdeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar die technologieafhankelijke zorg en direct toezicht nodig hebben.

Aangrijpingspunten voor gerichter neurologisch onderzoek op babyleeftijd

Bron: Vakblad Vroeg, 19 december 2022

Gerichter neurologisch onderzoek bij een baby kan helpen bij het vroegtijdig herkennen van kinderen met een hoog risico op een ontwikkelingsstoornis. Een definitieve diagnose is hiervoor niet noodzakelijk. Kennis over de bijdrage van specifieke verschijnselen is echter beperkt.

E-learnings, podcasts en meer