Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Een comorbiditeit als diabetes mellitus type is van invloed op het ontwikkelen van hartklachten, maar ook op het aanpassingsvermogen door training. Wat zijn de gevolgen op functionele capaciteit voor een hartrevalidant met diabetes type 2? En zijn er aanpassingen nodig in het hartrevalidatieprogramma?
- Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2023, Bluhm et al.
- Susan Hombergen MSc, drs. Tinus Jongert
-> Lees in PDF
Veel COPD-patiënten kampen met spierzwakte. Is het mogelijk door de inzet van een dopingmiddel deze mensen beter te ondersteunen in krachtopbouw tijdens training? Britse onderzoekers deden hier onderzoek naar.
- Thorax 2022, Mohan et al.
- Susan Hombergen MSc, prof. dr. Thierry Troosters
-> Lees in PDF
Het is bekend dat depressieve gevoelens en angst zorgen voor een slechtere prognose na een hartincident. Maar hoeveel hartpatiënten hebben die symptomen? En hoe beïnvloedt dat de hartrevalidatie?
-> Log in en luister
In deze e-learning staat hoog-intensieve looptraining bij claudicatiopatiënten centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek en een referaat. Daarna beantwoord je 10 meerkeuzevragen waarbij je de informatie toepast op een casus.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
-> Wat te doen om deelname aan hartrevalidatie te verbeteren?
-> Diagnostiek bij kinderen met inspanningsgerelateerde ademhalingsklachten kan beter
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Bekijk in PDF
Effect of High-Intensity Interval Training in patients with atrial fibrillation: a randomized clinical trial
-> Lees deze open access studie uit JAMA Network Open
Mis geen nieuws over hart-, vaat- en longproblemen!
Een veerkrachtig zorgsysteem kan niet ‘georganiseerd’ worden, maar er kan wel aan de voorwaarden voor veerkrachtige reacties worden gewerkt. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) in het rapport ‘Naar een veerkrachtig zorgsysteem: lessen uit de pandemie’.
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb spataderen, valt daar iets aan te doen? Huisarts Tamara de Weijer: "Mensen die staand werken, hebben een grotere kans op spataderen."
Kan de manier waarop boeren hun land bewerken bijdragen aan het voorkomen van niet-overdraagbare ziekten zoals chronische darmontsteking en diabetes type 2? Deze en meer vragen wil een groot consortium, bestaande uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), verschillende faculteiten van de Universiteit Leiden en boeren, beantwoorden. Ze ontvangen hiervoor 1,8 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO.
Mannelijke sporters van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen, hebben meer kransslagaderverkalking dan mannen die het rustiger aan doen. Dit blijkt uit onderzoek van Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, gesteund door de Hartstichting. De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat sporters langer leven dan mensen die niet sporten.
Mensen die een hartaanval hebben gehad, houden bijna altijd schade over aan de hartspier. Een nieuwe CRISPR-toepassing voorkomt dit soort weefselafbraak bij muizen.
Dankzij een toekenning van NWO gaat Amsterdam UMC in samenwerking met het Radboudumc en Abbott Laboratories op jacht naar AI-algoritmes die kunnen voorspellen of een vernauwing in de kransslagader een hartinfarct kan gaan veroorzaken.
Met een digitaal dagboek wil het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) patiënten en familieleden helpen bij de verwerking van een IC-opname. Het RKZ hoopt daarmee de kans op psychische klachten bij voormalige IC-patiënten te verminderen, laat het ziekenhuis weten in het Haarlems Dagblad.
Wereldwijd hebben minstens 65 miljoen mensen te maken met het postcovidsyndroom. Dat blijkt uit een omvangrijk reviewartikel door Hannah Davis c.s. dat is verschenen in Nature Reviews Microbiology.
Geneeskunde Een hoge bloeddruk is bij sommige mensen te genezen met een operatie. Een nieuwe scantechniek onthult bij wie.
Het UMC Utrecht heeft een online tool ontwikkeld die voor elk individu de risico’s op een nieuwe trombose en ernstige bloedingen kan voorspellen. De arts berekent via de tool het risico op een nieuwe trombose en ernstige bloeding. Deze informatie helpt de patiënt en arts om samen te beslissen over stoppen of doorgaan met bloedverdunners na een trombose.
Wanneer heb je aanleg voor een hartkziekte? Die vraag komt op na het bericht over het overlijden van Lisa Marie Presley. Zij is namelijk de derde generatie in haar familie die al op jonge leeftijd overlijdt aan een hartstilstand. Hoe weet je of dit toeval is of erfelijk? "Laat je testen."
Twee keer daags 50 mg fluvoxamine leidde niet tot een sneller herstel na milde covid dan een placebo. Dat schrijven Matthew McCarthy e.a. in JAMA.
Longcovidpatiënten volgen hyperbare zuurstoftherapie in de hoop dat het hun klachten vermindert.
Voor veel jonge mensen is trombose een ver-van-hun-bed-show. Bij deze aandoening, waarbij bloedstolsels in een bloedvat ontstaan en ernstige gevolgen kunnen hebben, wordt vaak gedacht aan oudere mensen. Eline Boer (24) die op haar 15de deze diagnose kreeg, voelde zich daardoor erg onbegrepen: ‘Op internet kwam ik alleen maar verhalen over steunkousen en overleden bejaarden tegen.’
Steeds meer kinderen in Nederland belanden met een astma-aanval op de intensive care. Bijna een kwart van hen is blootgesteld aan sigarettenrook, blijkt uit onderzoek van promovendus Shelley Boeschoten van het Erasmus MC Sophia. ‘Vaak zijn ouders zich er niet bewust van.’
Diabetes is vooral een vervelende ziekte, omdat veel patiënten dagelijks meermaals insuline moeten spuiten. Daar hebben onderzoekers nu bijna een oplossing voor, in de vorm van een glucosepil.
Koken op een gasfornuis leidt bij tienduizenden kinderen in Nederland tot astmasymptomen. Dat concluderen twee Europese organisaties onder meer gebaseerd op onderzoek van TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen.
De cholesterolverlager evolocumab verhoogt mogelijk de kans op cardiovasculaire sterfte. Dat stellen Juan Erviti e.a. in BMJ Open, nadat zij tegenstrijdigheden vonden in de geregistreerde doodsoorzaken in een in 2017 gepubliceerde studie.
Deze cursus is bedoeld voor fysiotherapeuten die sinds kort op een Intensive Care-afdeling werken, geïnteresseerd zijn in de specifieke problematiek van patiënten op een dergelijke afdeling of van plan zijn om in de toekomst op een Intensive Care-afdeling te gaan werken. Na afloop van de cursus heeft de deelnemer inzicht in het methodisch werken als fysiotherapeut op de Intensive Care-afdeling en kan voor de verschillende besproken patiëntengroepen behandeldoelen en behandelkeuzes formuleren.
Een 35-jarige patiënte van het UMCG had de primeur: zij kreeg als eerste patiënt in Nederland tegelijkertijd een nieuw hart én een nieuwe lever. Een groot team van hartchirurgen, leverchirurgen en andere specialisten voerde de unieke transplantatie, die in totaal bijna 24 uur duurde, uit. De patiënte maakt het inmiddels goed en is gestart met haar revalidatie. Deze transplantatie was mogelijk door de jarenlange expertise op het gebied van aangeboren hartafwijkingen én alle expertise van het UMCG Transplantatiecentrum te combineren. Bij het UMCG staan meerdere patiënten op de wachtlijst voor eenzelfde gecombineerde transplantatie.
Nederlanders zoeken bij het stoppen met roken vooral afleiding in eten, bewegen, het huishouden en hobby’s. Het blijkt uit een peiling van PanelWizard onder ruim 1.300 mensen die de afgelopen jaren succesvol zijn gestopt. Tweederde van hen deed dit zonder hulp, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stoppogingen tot 77% succesvoller zijn als rokers professionele hulp krijgen. Daarom richt de campagne PUUR rookvrij de aandacht in de aanloop naar het nieuwe jaar – het moment van de goede voornemens – op methodes die een roker helpen te stoppen. Van bewezen stopmethodes tot persoonlijke tips van stoppers zelf.
Na afloop van de cursus kan de deelnemer de stappen van het methodisch werken als fysiotherapeut bij een patiënt met het Post Intensive Care syndroom benoemen en kan zowel tijdens het diagnostische als het therapeutische proces gerichte keuzes maken en het concept fysiotherapeutisch programma voor deze doelgroep toepassen.
Nog enkele weken of maanden klachten houden is geen uitzondering na een virusinfectie. Ook bij het coronavirus kan herstellen van een infectie veel tijd in beslag nemen. Maar na een jaar lijkt bijna iedereen weer grotendeels opgeknapt, ziet longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC.
Interesse om mensen met een chronische aandoening te gaan begeleiden naar een gezonde leefstijl? Na deel 1 kun je kiezen voor 1 van de onderstaande doelgroepen: patiënten met COPD, Diabetes Mellitus (type 2), Coronaire hartaandoeningen, Artrose, Osteoporose of Oncologische pathologie.
Het biedt hoop voor de tientallen miljoenen patiënten die momenteel aan deze aandoening lijden.
Tijdens deze tweedaagse cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan. Omdat ‘de’ ziekenhuispatiënt niet bestaat zal er vooral veel aandacht zijn voor het klinisch redeneren, rekening houdend met effecten van ziekte, zoals koorts, infectie, sepsis en langdurige inactiviteit.
Tien dagen lang 40 mg prednison slikken levert mensen met covid-gerelateerde reukproblemen geen betere neus op. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek, uitgevoerd door KNO-artsen van het UMC Utrecht (BMC Med. 2022; online 16 november).
Met een kijkje in de keuken van dit expertisecentrum kan de deelnemer de verkregen praktijkinformatie van de longfunctie en maximale inspanningstest interpreteren en vertalen naar een behandeling op maat. Dit exclusieve onderwijs in een kleine groep leent zich uitstekend voor vraaggestuurd onderwijs.
Hieronder vind je een selectie uit de eerdere referaten die verschenen in het thema Hart, vaat en longen
Zoek rechtstreeks in de tekst van 2500+ NPi-service referaten
Toch liever scrollen?
In ons referaten-archief vind je meer dan 250 interessante referaten over hart, vaat en longen.