Belangstelling
Nieuw
Themagebied: Hart, vaat en longen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 20, maximaal 28
Studiebelasting: 9 uur
Aantal contacturen: 9
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2206041
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Kosten

340,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 375,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2022)

Locatie

  • Fletcher Hotel-Restaurant De Buunderkamp te Wolfheze (route)

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag.

Deze cursus wordt geaccrediteerd voor de registers: Basisregister Algemeen fysiotherapeut, Aantekeningenregister Longfysiotherapeut, Deelregister Hart-, Vaat- en Longfysiotherapeut (VHVL) en Oefentherapeut.

Voor oefentherapeuten geldt de coulance regeling.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

De ‘Basiscursus fysiotherapie bij mensen met longaandoeningen’ en de cursus ‘Exercise training bij mensen met een longaandoening’ dienen gevolgd te zijn.

Doel

Na deze cursus weet de deelnemer welke patiënt er baat heeft bij een multidisciplinaire behandeling en kan de rol van de fysiotherapeut hierin beschrijven. De deelnemer kan een fysiotherapeutisch assessment uitvoeren en deze interpreteren en een individueel programma opstellen voor een complexe patiënt met een longziekte.

Subdoelen:

  • kan een fysiotherapeutisch assessment bij een complexe longpatiënt uitvoeren en hierover verslagleggen;
  • kan naar aanleiding van het assessment de aangrijpingspunten voor de fysiotherapeutische behandeling vaststellen en vervolgens deze uitwerken tot een concreet behandelplan rekening houdend met de complexiteit van de casus. Kan de behandeling uitvoeren en bijstellen indien nodig;
  • kan de indicaties voor multidisciplinaire interventies voor een complexe patiënt beschrijven en benoemen rekening houdend met co-morbiditeit;
  • kan de fysiotherapeutische behandeling aanpassen voor patiënten met longaanval, cachexie en nood aan zuurstof. Weet hierbij ook andere disciplines in de zorgketen in te schakelen of te consulteren;
  • kan met fysiotherapeutische behandeling bijdragen aan de adaptatie van de patiënt aan de gevolgen van de longaandoening in het dagelijkse leven.

Beschrijving

Respiratoire revalidatie is één van de hoekstenen van de behandeling van longpatiënten. Respiratoire revalidatie omvat multidisciplinaire zorg afgestemd op de individuele problemen en hulpvraag van de patiënt. De fysiotherapeut moet dus kunnen werken in een multidisciplinair ‘landschap’ rond de patiënt. Hij moet weten wat zijn rol is binnen het team van zorgprofessionals rond de patiënt en de zorg binnen dit team kunnen afstemmen, teneinde de patiënt zo goed mogelijk te kunnen laten adapteren aan de gevolgen van de longaandoening.

In deze cursus wordt aan de hand van complexe casuïstiek de (medische) onderzoeksgegevens geïnterpreteerd en de integrale gezondheidstoestand en zorg in kaart gebracht waarna de fysiotherapeutische aangrijpingspunten op het gebied van inspanningstraining, fysieke activiteit en adembewegingsapparaat worden uitgewerkt. De complexiteit van de behandelde casuïstiek bevindt zich op de verschillende domeinen van gezondheid. Hiervoor zal er in de cursus ook aandacht besteed worden aan de rol van andere zorgprofessionals zoals de diëtetiek, het maatschappelijk werk en de psychologische ondersteuning.

Na deze cursus weet de fysiotherapeut welke patiënt baat heeft bij een multidisciplinaire behandeling. Hij/zij kan een fysiotherapeutisch assessment doen en kan op basis daarvan een individueel behandelplan opstellen voor een patiënt met longziekte rekening houdend met de complexiteit. De deelnemer kent de verschillende opties voor inspanningstraining en fysieke activiteit en kan evidence based beslissingen nemen om een zo effectief mogelijk trainingsprogramma op te stellen en deze zo nodig bij te stellen. De deelnemer weet ook wanneer de inzet van overige zorgprofessionals ingeroepen dient te worden. De deelnemer heeft inzicht in hoe de fysieke activiteit verhoogd kan worden of hoe activiteiten vergemakkelijkt kunnen worden zodat patiënten zo lang mogelijk hun zelfstandigheid kunnen behouden. De cursus biedt ook de mogelijkheid om te netwerken met collega’s die plannen om ’multidisciplinaire zorg aan te bieden.

Docenten

  • prof. dr. Heleen Demeyer, fysiotherapeut
  • Mariska Klaassen, fysiotherapeut

Cursusleiding

  • Mariska Klaassen, fysiotherapeut
  • Frans Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Overwegend theoretisch

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vanessa-floor Vanessa Floor
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 14 07 72
(bereikbaar ma.ochtend en di.ochtend vanaf 09.30 uur en donderdagmiddag)

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50