Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/kinderen40.png

Suikertaks werkt: duizenden Britse kinderen minder dik dankzij belasting op frisdrank

Bron: Scientias, 27 januari 2023

Niet alleen produceren frisdrankfabrikanten sinds de suikertaks drankjes met minder suiker, ook het koopgedrag van veel Britten is veranderd. En dat alles ten gunste van de gezondheid, zo bewijst een nieuwe studie nu.

images/40/neuro40.png

Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen

Bron: Medicalfacts, 26 januari 2023

Hersenaandoeningen worden grote last voor gehele samenleving

images/40/hart40.png

Dit zijn de vier belangrijkste lessen uit de coronapandemie

Bron: Skipr, 26 januari 2023

Een veerkrachtig zorgsysteem kan niet ‘georganiseerd’ worden, maar er kan wel aan de voorwaarden voor veerkrachtige reacties worden gewerkt. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) in het rapport ‘Naar een veerkrachtig zorgsysteem: lessen uit de pandemie’.

images/40/algemeen40.png

Intermittent fasting: een maaltijd overslaan is minder onschuldig dan je denkt

Bron: Welingelichte Kringen, 26 januari 2023

Van een beetje vasten word je mogelijk slanker, maar de kans is er ook dat je vroeger dood gaat.

images/40/algemeen40.png

NZa verwerpt bezwaren ZN over GLI-tarieven

Bron: KNGF, 26 januari 2023

De NZa heeft in 2022 de maximum tarieven voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor 2023 vastgesteld. Hiervoor gebruikte de NZa het eigen onderzoek naar de kosten van de GLI. Bij dat onderzoek was een klankbordgroep van fysiotherapeut-leefstijlcoaches betrokken.

images/40/neuro40.png

Virussen spelen mogelijk rol bij ontstaan neurodegeneratieve ziekten

Bron: Medisch Contact, 26 januari 2023

Het lijkt erop dat virale infecties een rol spelen bij het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, zoals verschillende vormen van dementie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en ALS. Dat is althans wat Kristin Levine c.s. opmaken uit hun onderzoek waarvan ze de resultaten presenteren in Neuron.

images/40/algemeen40.png

Nog een reden om goed je best te doen op school: hoger opgeleiden krijgen minder vaak darmaandoeningen

Bron: Scientias, 26 januari 2023

We weten al langer dat onderwijs belangrijk is voor veel aspecten van het leven. Maar nu is er een nieuw voordeel ontdekt: het kan je darmgezondheid bevorderen.

images/40/algemeen40.png

Omvangrijk medisch proefschrift presenteert voorspellers voor chronische darmziekten

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 26 januari 2023

UMCG-promovendus Arno Bourgonje (26) schreef misschien wel het meest omvangrijke medische proefschrift dat ooit in Nederland is verschenen. Bourgonje deed onder supervisie van vier promotoren van de UMCG-afdelingen Maag-, Darm-, en Leverziekten en Pathologie en Medische Biologie promotieonderzoek naar de voorspellende waarde van biomarkers voor inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

images/40/bekken40.png

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Donderdag 9 maart, woensdag 22 maart en woensdag 19 april 2023

Tijdens deze cursus worden concrete tools aangereikt hoe om te gaan met mictie- en defecatiestoornissen en met verzakkingsklachten, zowel in de diagnostiek als in de behandeling, alsmede op welk moment gedacht kan worden aan het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut. Ook wordt aandacht besteed aan het leren vragen naar deze problematiek in de anamnese.

images/40/hart40.png

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis

Donderdag 9 februari 2023

In verband met grote vraag naar dit thema is deze cursus gepland. Omdat de behandelmogelijkheden voor ernstig zieke patiënten steeds verder verbeteren overleven ook steeds meer mensen een periode van levensbedreigende ziekte op de Intensive Care (IC). De keerzijde is dat een grote groep patiënten van de IC wordt ontslagen met lichamelijke, psychische en cognitieve klachten. Deze klachten kunnen tot jaren na ziekenhuisontslag aanhouden en staan vaak los van de oorspronkelijke ziekte waarvoor de patiënt op de IC werd opgenomen. Deze combinatie van problemen wordt het post-intensive care syndroom (PICS) genoemd. Als deze cursus met goed gevolg is afgelegd kan de deelnemer zich aanmelden bij het REACH Register en daarmee zichtbaar worden op de REACH zorgzoeker.

images/40/hart40.png

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt

Donderdagmiddag en -avond 9 maart en donderdagmiddag en -avond 16 maart 2023

De cursus is bedoeld voor zowel startende als ervaren ziekenhuisfysiotherapeuten. Wat collega's zeggen: 100% intramuraal, een verademing. Geen seconde gedacht hoe laat is het, interessant en zeer leerzaam dus. Praktijkgericht. Enthousiaste groep docenten. Fijn de herhaling van de basisprincipes inspanningsfysiologie door de verschillende docenten. Mooie afwisseling van theorie en praktijk.

images/40/algemeen40.png

Griepepidemie leidt niet tot afschaling ziekenhuiszorg

Bron: NZA, 26 januari 2023

De griepepidemie waarvan sinds december sprake is, heeft niet geleid tot afschaling van de ziekenhuiszorg. Op basis van de data die ziekenhuizen aanleveren, is niet te zien dat er afgelopen maand minder zorg is geleverd. Dit constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor Toegankelijkheid van Zorg.

images/40/algemeen40.png

Indienen uitstelverzoek renseigneringsplicht bij Belastingdienst

Bron: KNGF, 25 januari 2023

Omdat we niet weten of we voor 1 februari een uitspraak krijgen van de betrokken instanties en bewindspersonen of de renseigneringsverplichting van tafel gaat of niet, adviseren we praktijken die inhoudingsplichtig zijn of een uitnodiging hebben ontvangen van de Belastingdienst om uiterlijk 31 januari 2023 aan de verplichting te voldoen.

images/40/algemeen40.png

Administratie in de zorg: 'Je wordt geen verpleegkundige om scores in te vullen'

Bron: RTL nieuws, 25 januari 2023

Hoeveel tijd moet een verpleegkundige besteden aan administratie? Die vraag speelt deze week weer nadat een (oude) foto uit Groot Brittannië opnieuw viral ging. Op de foto ligt een Britse arts naast alle formulieren die voor de intake van een patiënt moeten worden ingevuld. Ook in Nederland is de administratieve rompslomp volgens verpleegkundigen te groot.

images/40/algemeen40.png

Kwartiertje meer bewegen helpt mogelijk om leververvetting te voorkomen

Bron: Amazing Erasmus MC, 25 januari 2023

Een kwartiertje extra beweging per dag kan mogelijk helpen bij het voorkomen van vervetting van de lever, blijkt uit nieuw onderzoek. Leververvetting komt voor bij 1 op de 3 mensen in Nederland en gaat hand in hand met overgewicht.

images/40/kinderen40.png

Nieuw Kinderspiercentrum in LUMC geopend

Bron: LUMC, 25 januari 2023

Dinsdag 24 januari heeft Spieren voor Spieren-ambassadeur Iefke van Belkum, oud-olympisch waterpoloster, het nieuwe Kinderspiercentrum in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) feestelijk geopend. Samen met kindambassadeurs Bas en Kevin, het hoofd van het Kinderspiercentrum dr. Erik Niks en directeur Spieren voor Spieren Mariël de Jongh werd door middel van het poppen van confettislingers de openingsceremonie verricht.

images/40/algemeen40.png

Passende zorg voor fysiotherapie en oefentherapie

Bron: Fysionieuws, 25 januari 2023

Zorginstituut Nederland heeft op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd over wat het begrip passende zorg betekent voor de aanspraak op fysio- en oefentherapeutische zorg. Het rapport beschrijft een route die het mogelijk maakt om langs de principes van passende zorg een toekomstige aanspraak in de basisverzekering vorm te geven. Het is nog geen eindadvies, maar de weg daarnaartoe. Van partijen wordt veel inzet verwacht om de randvoorwaarden in te vullen.

images/40/algemeen40.png

Boosten voedingssupplementen je weerstand of kan je ze beter links laten liggen?

Bron: Nu, 25 januari 2023

Met de r in de maand gaan we massaal aan de voedingssupplementen. Maar heb je al die pillen wel nodig voor een optimale weerstand?

images/40/hart40.png

Dit kun je doen tegen spataderen: 'Tegenwoordig kunnen ze worden dichtgebrand'

Bron: Nu, 25 januari 2023

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb spataderen, valt daar iets aan te doen? Huisarts Tamara de Weijer: "Mensen die staand werken, hebben een grotere kans op spataderen."

images/40/algemeen40.png

‘Kwaliteit is iets tussen patiënt en fysiotherapeut’

Bron: KNGF, 24 januari 2023

Wat vinden fysiotherapeuten van kwaliteit en het Kwaliteitshuis Fysiotherapie? Rien van Manen, eigenaar van twee praktijken in Borger en Klazienaveen: ‘Wij bepalen wat de kwaliteit is en niet de zorgverzekeraars.’

images/40/hart40.png

Zorgt een gezonde landbouwgrond ook voor gezonde darmen?

Bron: LUMC, 24 januari 2023

Kan de manier waarop boeren hun land bewerken bijdragen aan het voorkomen van niet-overdraagbare ziekten zoals chronische darmontsteking en diabetes type 2? Deze en meer vragen wil een groot consortium, bestaande uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), verschillende faculteiten van de Universiteit Leiden en boeren, beantwoorden. Ze ontvangen hiervoor 1,8 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO.

images/40/kinderen40.png

Stamcellen helpen onrijpe longen op weg

Bron: Maastricht University, 24 januari 2023

Kinderen die te vroeg zijn geboren, hebben vaak problemen met hun longen. Kunnen stamcellen helpen om hun beschadigde longen te repareren? Bioloog Tim Wolfs onderzoekt het met steun van Longfonds.

images/40/algemeen40.png

Aantal orgaandonoren stijgt naar recordhoogte

Bron: Medisch Contact, 23 januari 2023

Het aantal mensen dat na overlijden organen heeft afgestaan is in 2022 gestegen tot 285. Dat is volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) het hoogste aantal ooit. Daardoor konden er aanzienlijk meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd en zijn de aantallen weer terug op het niveau van voor de coronapandemie.

images/40/algemeen40.png

Postoperatieve antibioticakuur bij complexe appendicitis kan korter

Bron: Medisch Contact, 24 januari 2023

Een postoperatieve tweedaagse intraveneuze antibioticakuur bij een gecompliceerde appendicitis leidde niet tot meer intra-abdominale abcessen of wondinfecties dan een vijfdaagse kuur. Dat schrijven Elisabeth de Wijkerslooth e.a. in The Lancet.

images/40/bekken40.png

Gezonde leefstijl zwangere verdient meer aandacht

Bron: Vakblad Vroeg, 23 januari 2023

Te veel eten heeft gevolgen voor de uitkomst van de zwangerschap, aldus hoogleraar verloskunde Rebecca Painter in haar oratie. Hetzelfde geldt voor ondervoeding in deze periode. Bovendien werkt het eetpatroon tijdens de zwangerschap door in de gezondheid van moeder en kind op latere leeftijd.

images/40/algemeen40.png

Promotieonderzoek verbetert implementeren van technologische hulpmiddelen in ziekenhuizen

Bron: HU, 23 januari 2023

Het succesvol implementeren van technologische hulpmiddelen in operatiekamers van ziekenhuizen vergt een goede voorbereiding. Het blijft mensenwerk. Navin Sewberath Misser ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek een raamwerk dat helpt de introductie van nieuwe hulpmiddelen in operatiekamers inzichtelijk te maken. Zo verbetert de doorlooptijd en het implementatiesucces.

images/40/algemeen40.png

Nieuw bijzonder lectoraat van start: Passende Revalidatiezorg

Bron: Zuyd, 23 januari 2023

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Zuyd Hogeschool en Adelante, is in januari een nieuw bijzonder lectoraat van start gegaan: Passende Revalidatiezorg. (...) Hierbij wordt gestreefd de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis en zo laag mogelijk in de zorgketen aan te bieden. Zodanig dat de zorg past bij de hulpvraag en complexiteit van klachten van de patiënt.

images/40/hart40.png

Zeer intensief sportende 50+ man heeft meer verkalking in kransslagaders

Bron: Radboud UMC, 23 januari 2023

Mannelijke sporters van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen, hebben meer kransslagaderverkalking dan mannen die het rustiger aan doen. Dit blijkt uit onderzoek van Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, gesteund door de Hartstichting. De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat sporters langer leven dan mensen die niet sporten.

images/40/algemeen40.png

Zorgverzekeraars vragen meer mogelijkheden om nieuwe zorgaanbieders te screenen

Bron: Skipr, 23 januari 2023

Vijf zorgverzekeraars willen een snelle wetswijziging om vooraf zorgaanbieders in de wijkverpleging te screenen. Op dit moment geldt alleen een vergunningsplicht voor nieuwe zorgaanbieders met meer dan tien zorgverleners.

images/40/algemeen40.png

Inzet van zorgtechnologie in verpleegkundige zorg kan nog beter

Bron: NZA, 23 januari 2023

Zorgtechnologie kan helpen om de verpleegkundige zorg te ondersteunen. Denk aan een medicijndispenser die op het goede moment de juiste medicijnen aanbiedt of aan technologie waarmee je de bewegingen en leefpatronen van een oudere die thuis woont of verblijft in een zorginstelling kunt waarnemen. De inzet van deze zorgtechnologie kan nog verbeterd worden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

images/40/algemeen40.png

Kuipers: Zorgsector moet minder kijken naar eigenbelang

Bron: Skipr, 23 januari 2023

De individualistische houding van zorgbestuurders en het “enorme aantal zorgpartijen zijn de makke van het systeem”, zegt minister Kuipers van VWS: “Zorgpartijen moeten minder voor zichzelf werken.”

images/40/algemeen40.png

NZa: Doolhof van potjes en subsidies houdt zorgtechnologie tegen

Bron: Skipr, 23 januari 2023

De verschillende financiële potjes voor de financiering van zorgtechnologie in de verpleeghuiszorg maken het voor zorgaanbieders lastig. Zorgaanbieders weten niet goed de weg te vinden wanneer zij willen investeren in zorgtechnologie. Andere knelpunten zijn het grote aanbod van aanbieders van zorgtechnologie en de verschillende visies van bestuurders.

images/40/algemeen40.png

Honderden bedden bezet door patiënten die geen behandeling hoeven

Bron: Skipr, 23 januari 2023

Honderden bedden zijn momenteel bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben. Patiënten wachten op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of op thuiszorg. Ziekenhuizen kunnen daardoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht.

images/40/algemeen40.png

KPMG waarschuwt: radicaal anders gaan denken over zorg

Bron: Skipr, 23 januari 2023

Accountants- en adviesorganisatie KPMG waarschuwt dat er over systemen voor gezondheidszorg wereldwijd radicaal anders gedacht moet gaan worden om komende crises het hoofd te bieden. Internationale recessie, covid-gerelateerde schulden en ook rampen door klimaatveranderingen zouden daarvan deel kunnen uitmaken. De coronapandemie was misschien maar de eerste van een hele reeks crises, maar ook voor covid kampte de zorg al met groeiende problemen door onder meer groei van de bevolking en vergrijzing.

images/40/kinderen40.png

Nieuw Twents ziekenhuisdieet voor kinderen: onbeperkt eten

Bron: Skipr, 23 januari 2023

De Twentse ziekenhuizen Medisch Spectrum Twente en ZGT hebben een nieuw dieet ontwikkeld in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Het gaat om een behandelprotocol waarin onbewerkte voeding onbeperkt gegeten mag worden.

images/40/lymfe40.png

Catharina Ziekenhuis verbetert voor patiënten uitkomsten na een slokdarmkankeroperatie

Bron: Medicalfacts, 23 januari 2023

Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend. Eventuele complicaties erna zorgen voor een langere opnameduur en slechtere uitkomsten op de langere termijn. Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hebben een bestaand stappenplan verder ontwikkeld om complicaties te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen. Dat heeft voor deze patiënten geleid tot minder complicaties en een stijging van de kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname verkort en worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de Intensive Care. Eenmaal thuis hebben ze minder vaak thuiszorg nodig.

images/40/algemeen40.png

Bewezen: intensief sporten maakt je een betere gamer

Bron: HLN, 23 januari 2023

Jonge gamers presteren beter in de game League of Legens telkens ze kort en intensief sporten voor ze hun toetsenbord en muis vastnemen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de McGill University in Canada.

images/40/psycho40.png

Antidepressiva leiden tot emotionele afvlakking bij gebruikers: nu is eindelijk duidelijk waarom

Bron: Scientias, 23 januari 2023

Antidepressiva doen in veel gevallen wat ze moeten doen. Maar dat komt bij een aantal patiënten tegen een prijs. Wetenschappers weten nu waarom zij zich emotioneel afgestompt voelen.

images/40/bekken40.png

Betere kwaliteit van leven door het endometriosedieet

Bron: Nieuws voor diëtisten, 23 januari 2023

Onderzoek uit het Endometriosecentrum in Amsterdam UMC laat zien dat aanpassing van leefstijl, en met name van voeding, kan bijdragen tot verbetering van de kwaliteit van leven bij endometriose. Het grootste effect werd gezien wanneer het zogenoemde endometriosedieet zo strikt mogelijk werd gevolgd.

images/40/algemeen40.png

Nooit meer bloed prikken? Testen van onderhuids vocht maakt continue gezondheidsmonitoring mogelijk

Bron: Scientias, 23 januari 2023

Sommige mensen moeten regelmatig hun bloed laten prikken. Dat blijft vervelend. Veel patiëntvriendelijker én nauwkeuriger is het testen van vocht onder de huid.

Samenstelling:
Lonneke van Berkel
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.