Niet alleen produceren frisdrankfabrikanten sinds de suikertaks drankjes met minder suiker, ook het koopgedrag van veel Britten is veranderd. En dat alles ten gunste van de gezondheid, zo bewijst een nieuwe studie nu.
Hersenaandoeningen worden grote last voor gehele samenleving
Een veerkrachtig zorgsysteem kan niet ‘georganiseerd’ worden, maar er kan wel aan de voorwaarden voor veerkrachtige reacties worden gewerkt. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) in het rapport ‘Naar een veerkrachtig zorgsysteem: lessen uit de pandemie’.
Van een beetje vasten word je mogelijk slanker, maar de kans is er ook dat je vroeger dood gaat.
De NZa heeft in 2022 de maximum tarieven voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor 2023 vastgesteld. Hiervoor gebruikte de NZa het eigen onderzoek naar de kosten van de GLI. Bij dat onderzoek was een klankbordgroep van fysiotherapeut-leefstijlcoaches betrokken.
Het lijkt erop dat virale infecties een rol spelen bij het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, zoals verschillende vormen van dementie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en ALS. Dat is althans wat Kristin Levine c.s. opmaken uit hun onderzoek waarvan ze de resultaten presenteren in Neuron.
We weten al langer dat onderwijs belangrijk is voor veel aspecten van het leven. Maar nu is er een nieuw voordeel ontdekt: het kan je darmgezondheid bevorderen.
UMCG-promovendus Arno Bourgonje (26) schreef misschien wel het meest omvangrijke medische proefschrift dat ooit in Nederland is verschenen. Bourgonje deed onder supervisie van vier promotoren van de UMCG-afdelingen Maag-, Darm-, en Leverziekten en Pathologie en Medische Biologie promotieonderzoek naar de voorspellende waarde van biomarkers voor inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Tijdens deze cursus worden concrete tools aangereikt hoe om te gaan met mictie- en defecatiestoornissen en met verzakkingsklachten, zowel in de diagnostiek als in de behandeling, alsmede op welk moment gedacht kan worden aan het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut. Ook wordt aandacht besteed aan het leren vragen naar deze problematiek in de anamnese.
In verband met grote vraag naar dit thema is deze cursus gepland. Omdat de behandelmogelijkheden voor ernstig zieke patiënten steeds verder verbeteren overleven ook steeds meer mensen een periode van levensbedreigende ziekte op de Intensive Care (IC). De keerzijde is dat een grote groep patiënten van de IC wordt ontslagen met lichamelijke, psychische en cognitieve klachten. Deze klachten kunnen tot jaren na ziekenhuisontslag aanhouden en staan vaak los van de oorspronkelijke ziekte waarvoor de patiënt op de IC werd opgenomen. Deze combinatie van problemen wordt het post-intensive care syndroom (PICS) genoemd. Als deze cursus met goed gevolg is afgelegd kan de deelnemer zich aanmelden bij het REACH Register en daarmee zichtbaar worden op de REACH zorgzoeker.
De cursus is bedoeld voor zowel startende als ervaren ziekenhuisfysiotherapeuten. Wat collega's zeggen: 100% intramuraal, een verademing. Geen seconde gedacht hoe laat is het, interessant en zeer leerzaam dus. Praktijkgericht. Enthousiaste groep docenten. Fijn de herhaling van de basisprincipes inspanningsfysiologie door de verschillende docenten. Mooie afwisseling van theorie en praktijk.
De griepepidemie waarvan sinds december sprake is, heeft niet geleid tot afschaling van de ziekenhuiszorg. Op basis van de data die ziekenhuizen aanleveren, is niet te zien dat er afgelopen maand minder zorg is geleverd. Dit constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor Toegankelijkheid van Zorg.
Omdat we niet weten of we voor 1 februari een uitspraak krijgen van de betrokken instanties en bewindspersonen of de renseigneringsverplichting van tafel gaat of niet, adviseren we praktijken die inhoudingsplichtig zijn of een uitnodiging hebben ontvangen van de Belastingdienst om uiterlijk 31 januari 2023 aan de verplichting te voldoen.
Hoeveel tijd moet een verpleegkundige besteden aan administratie? Die vraag speelt deze week weer nadat een (oude) foto uit Groot Brittannië opnieuw viral ging. Op de foto ligt een Britse arts naast alle formulieren die voor de intake van een patiënt moeten worden ingevuld. Ook in Nederland is de administratieve rompslomp volgens verpleegkundigen te groot.
Een kwartiertje extra beweging per dag kan mogelijk helpen bij het voorkomen van vervetting van de lever, blijkt uit nieuw onderzoek. Leververvetting komt voor bij 1 op de 3 mensen in Nederland en gaat hand in hand met overgewicht.
Dinsdag 24 januari heeft Spieren voor Spieren-ambassadeur Iefke van Belkum, oud-olympisch waterpoloster, het nieuwe Kinderspiercentrum in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) feestelijk geopend. Samen met kindambassadeurs Bas en Kevin, het hoofd van het Kinderspiercentrum dr. Erik Niks en directeur Spieren voor Spieren Mariël de Jongh werd door middel van het poppen van confettislingers de openingsceremonie verricht.
Zorginstituut Nederland heeft op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd over wat het begrip passende zorg betekent voor de aanspraak op fysio- en oefentherapeutische zorg. Het rapport beschrijft een route die het mogelijk maakt om langs de principes van passende zorg een toekomstige aanspraak in de basisverzekering vorm te geven. Het is nog geen eindadvies, maar de weg daarnaartoe. Van partijen wordt veel inzet verwacht om de randvoorwaarden in te vullen.
Met de r in de maand gaan we massaal aan de voedingssupplementen. Maar heb je al die pillen wel nodig voor een optimale weerstand?
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb spataderen, valt daar iets aan te doen? Huisarts Tamara de Weijer: "Mensen die staand werken, hebben een grotere kans op spataderen."
Wat vinden fysiotherapeuten van kwaliteit en het Kwaliteitshuis Fysiotherapie? Rien van Manen, eigenaar van twee praktijken in Borger en Klazienaveen: ‘Wij bepalen wat de kwaliteit is en niet de zorgverzekeraars.’
Kan de manier waarop boeren hun land bewerken bijdragen aan het voorkomen van niet-overdraagbare ziekten zoals chronische darmontsteking en diabetes type 2? Deze en meer vragen wil een groot consortium, bestaande uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), verschillende faculteiten van de Universiteit Leiden en boeren, beantwoorden. Ze ontvangen hiervoor 1,8 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO.
Kinderen die te vroeg zijn geboren, hebben vaak problemen met hun longen. Kunnen stamcellen helpen om hun beschadigde longen te repareren? Bioloog Tim Wolfs onderzoekt het met steun van Longfonds.
Het aantal mensen dat na overlijden organen heeft afgestaan is in 2022 gestegen tot 285. Dat is volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) het hoogste aantal ooit. Daardoor konden er aanzienlijk meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd en zijn de aantallen weer terug op het niveau van voor de coronapandemie.
Een postoperatieve tweedaagse intraveneuze antibioticakuur bij een gecompliceerde appendicitis leidde niet tot meer intra-abdominale abcessen of wondinfecties dan een vijfdaagse kuur. Dat schrijven Elisabeth de Wijkerslooth e.a. in The Lancet.
Te veel eten heeft gevolgen voor de uitkomst van de zwangerschap, aldus hoogleraar verloskunde Rebecca Painter in haar oratie. Hetzelfde geldt voor ondervoeding in deze periode. Bovendien werkt het eetpatroon tijdens de zwangerschap door in de gezondheid van moeder en kind op latere leeftijd.
Het succesvol implementeren van technologische hulpmiddelen in operatiekamers van ziekenhuizen vergt een goede voorbereiding. Het blijft mensenwerk. Navin Sewberath Misser ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek een raamwerk dat helpt de introductie van nieuwe hulpmiddelen in operatiekamers inzichtelijk te maken. Zo verbetert de doorlooptijd en het implementatiesucces.
Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Zuyd Hogeschool en Adelante, is in januari een nieuw bijzonder lectoraat van start gegaan: Passende Revalidatiezorg. (...) Hierbij wordt gestreefd de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis en zo laag mogelijk in de zorgketen aan te bieden. Zodanig dat de zorg past bij de hulpvraag en complexiteit van klachten van de patiënt.
Mannelijke sporters van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen, hebben meer kransslagaderverkalking dan mannen die het rustiger aan doen. Dit blijkt uit onderzoek van Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, gesteund door de Hartstichting. De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat sporters langer leven dan mensen die niet sporten.
Vijf zorgverzekeraars willen een snelle wetswijziging om vooraf zorgaanbieders in de wijkverpleging te screenen. Op dit moment geldt alleen een vergunningsplicht voor nieuwe zorgaanbieders met meer dan tien zorgverleners.
Zorgtechnologie kan helpen om de verpleegkundige zorg te ondersteunen. Denk aan een medicijndispenser die op het goede moment de juiste medicijnen aanbiedt of aan technologie waarmee je de bewegingen en leefpatronen van een oudere die thuis woont of verblijft in een zorginstelling kunt waarnemen. De inzet van deze zorgtechnologie kan nog verbeterd worden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De individualistische houding van zorgbestuurders en het “enorme aantal zorgpartijen zijn de makke van het systeem”, zegt minister Kuipers van VWS: “Zorgpartijen moeten minder voor zichzelf werken.”
De verschillende financiële potjes voor de financiering van zorgtechnologie in de verpleeghuiszorg maken het voor zorgaanbieders lastig. Zorgaanbieders weten niet goed de weg te vinden wanneer zij willen investeren in zorgtechnologie. Andere knelpunten zijn het grote aanbod van aanbieders van zorgtechnologie en de verschillende visies van bestuurders.
Honderden bedden zijn momenteel bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben. Patiënten wachten op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of op thuiszorg. Ziekenhuizen kunnen daardoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht.
Accountants- en adviesorganisatie KPMG waarschuwt dat er over systemen voor gezondheidszorg wereldwijd radicaal anders gedacht moet gaan worden om komende crises het hoofd te bieden. Internationale recessie, covid-gerelateerde schulden en ook rampen door klimaatveranderingen zouden daarvan deel kunnen uitmaken. De coronapandemie was misschien maar de eerste van een hele reeks crises, maar ook voor covid kampte de zorg al met groeiende problemen door onder meer groei van de bevolking en vergrijzing.
De Twentse ziekenhuizen Medisch Spectrum Twente en ZGT hebben een nieuw dieet ontwikkeld in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Het gaat om een behandelprotocol waarin onbewerkte voeding onbeperkt gegeten mag worden.
Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend. Eventuele complicaties erna zorgen voor een langere opnameduur en slechtere uitkomsten op de langere termijn. Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hebben een bestaand stappenplan verder ontwikkeld om complicaties te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen. Dat heeft voor deze patiënten geleid tot minder complicaties en een stijging van de kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname verkort en worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de Intensive Care. Eenmaal thuis hebben ze minder vaak thuiszorg nodig.
Jonge gamers presteren beter in de game League of Legens telkens ze kort en intensief sporten voor ze hun toetsenbord en muis vastnemen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de McGill University in Canada.
Antidepressiva doen in veel gevallen wat ze moeten doen. Maar dat komt bij een aantal patiënten tegen een prijs. Wetenschappers weten nu waarom zij zich emotioneel afgestompt voelen.
Onderzoek uit het Endometriosecentrum in Amsterdam UMC laat zien dat aanpassing van leefstijl, en met name van voeding, kan bijdragen tot verbetering van de kwaliteit van leven bij endometriose. Het grootste effect werd gezien wanneer het zogenoemde endometriosedieet zo strikt mogelijk werd gevolgd.
Sommige mensen moeten regelmatig hun bloed laten prikken. Dat blijft vervelend. Veel patiëntvriendelijker én nauwkeuriger is het testen van vocht onder de huid.