blog sportrevalidatie jan 2021

In dit blog lees je waarom orthopedisch chirurg en schouderspecialist Michel van den Bekerom veel patiënten van de fysiotherapeut teleurstelt en hoe zij dit kunnen voorkomen.

13 april 2021 | Auteur: Nick Muhren | Leestijd: 4 minuten

Laatste strohalm
Orthopedisch chirurg Michel van den Bekerom stelt dat fysiotherapeuten vaak veel verwachten van het nut van beeldvorming. In het kader van de juiste zorg op de juiste plek wil hij voorkomen dat patiënten onnodig naar het ziekenhuis komen en teleurgesteld huiswaarts keren na een bezoek aan de specialist. Hij roept fysiotherapeuten op om de orthopeed niet in te schakelen als laatste strohalm of als de therapie niet opschiet, maar als er een verdenking is op een chirurgisch op te lossen probleem.

Geen indicatie
“Het feit dat een patiënt al een jaar last heeft van zijn/haar schouder is niet automatisch een indicatie voor bezoek aan de chirurg en aanvullend onderzoek”, stelt de schouderspecialist. Veel patiënten komen wel naar zijn spreekuur met het idee dat hen een oplossing geboden wordt. Dikwijls is dat idee ingegeven door de therapeut of de huisarts. Want ook volgens de NHG-standaard schouderklachten moet de huisarts een röntgenfoto overwegen bij glenohumerale klachten die langer dan drie maanden duren.

Passend bij leeftijd
Een verkeerd verwachtingspatroon is waar het volgens van den Bekerom misgaat. Aanvullende beeldvorming doet soms meer kwaad dan goed. “Bijna altijd zien we iets op ‘de beeldvorming’ en vooral op een MRI-scan, maar dat wil niet zeggen dat die ‘afwijkingen’ de klachten veroorzaken. Sterker nog, vaak zijn het veranderingen die passen bij het ouder worden van ons lichaam en staan deze los van de klachten.” Naar eigen zeggen doet hij in de diagnostiek overigens niet veel anders dan de fysiotherapeut. “Ook ik haal de belangrijkste informatie uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Daar komt nauwelijks beeldvorming aan te pas.”

blog kinderen gedrag 1 maart 2021 2

Beeldvorming niet heilig
De chirurg hoopt dan ook dat fysiotherapeuten zich niet blindstaren op beeldvorming. In een studie [1] van 123 patiënten met unilaterale, niet-traumatische schouderklachten bleek dat de MRI-beelden van beide schouders vrijwel gelijkwaardig waren: alleen volledige rotatorcuffscheuren en artrose van het glenohumerale gewricht kwamen iets meer voor aan de pijnlijke zijde. Maar – ook al was dit niet significant – aan de kant zónder klachten kwam een subacromiale bursitis juist vaker voor. Dit is belangrijk om je te realiseren, bijvoorbeeld als je echo’s maakt als fysiotherapeut. “Als je orthopeden vraagt om op een MRI-beeld de symptomatische zijde aan te wijzen lukt dat maar in 59 procent van de gevallen [2], ofwel 9 procent beter dan mijn dochter van 4 jaar oud”, grapt van den Bekerom.

Wanneer dan wél naar de orthopeed?
Op de vraag welke patiënten hij dan wel graag op zijn spreekuur ziet verschijnen is de specialist kraakhelder. “Alle patiënten waarvan we denken dat qua beeldvorming meer dan een röntgenfoto geïndiceerd is, en de interpretatie daarvan. Maar vooral de patiënten waarvan we vermoeden dat er een indicatie is voor chirurgisch ingrijpen verdienen een doorverwijzing, zoals bij instabiliteit, traumatische rotatorcuffscheuren en artrotische schouders."

Kort verslag meegeven? Graag!
En als een patiënt op verwijzing van de therapeut naar zijn spreekuur komt leest de orthopeed graag een kort verslag. “Maar geen boekwerk; een korte samenvatting van het verloop en de therapie is voldoende. En uiteraard mag een heldere vraag niet ontbreken.”

Prof. dr. Michel van den Bekerom is werkzaam als orthopedisch chirurg in het OLVG en het Medisch Centrum Jan van Goyen en is in het bijzonder geïnteresseerd in schouder- en elleboogproblematiek. Voor het NPi verzorgt hij een deel van de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art'.


Cursus 'Elleboogklachten: a state of the art'

In deze cursus leer je meer elleboogklachten: van anatomie tot pathologie en van diagnostiek tot behandeling. Op de tweede dag van deze cursus bespreekt prof. dr. van den Bekerom sportgerelateerde elleboogklachten, waarna John Bos je meeneemt in het onderzoek en therapie bij elleboogproblemen aan de hand van verschillende patiëntprofielen.

Ik wil graag meer informatie
 


Meer leren over schouderklachten?

Wil je meer weten over het klinisch redeneren bij schouderproblemen? Ben je benieuwd naar de laatste inzichten op het gebied van therapie? Of zoek je een praktische cursus om je patroonherkenning bij klachten aan de bovenste extremiteit naar een hoger niveau te tillen? Kijk dan eens in onze cursuskalender naar cursussen over de schouder.

Bekijk de cursussen over de schouder


Meer lezen?

NHG-standaard Schouderklachten
Geven artrose of instabiliteit van het acromioclaviculair gewricht dezelfde klachten?
Schouderblessurepreventie: is exorotatiekracht wel zo belangrijk als gedacht?
Oefenen is niet bij alle werkgerelateerde schouderklachten noodzakelijk
Schouderpijn na beroerte speelt rol in herstel


Geschreven door: Nick Muhren MSc, sportfysiotherapeut en vakreferent bij NPi
Datum: 13 april 2021

Referenties:
[1] Barreto RPG, Braman JP, Ludewig PM, [et al.]. Bilateral magnetic resonance imaging findings in individuals with unilateral shoulder pain. Journal of Shoulder and Elbow Surgery 2019 Sep;28(9):1699-1706
[2] Boersma E, Crijns T, Nijhuis-van der Sanden M, [et al.]. Accuracy and reliability of MRI-reports to determine which shoulder is symptomatic for workers compensation patients with unilateral symptoms. Journal of Orthopaedics 2020 Mar 27;21:199-202